Kost & motion

Här finner du våra artiklar, tips och råd om kost. 

NÅGRA EXEMPEL PÅ HUR DU KAN FÖREBYGGA ÖVERVIKT HOS DIN HUND

 • Valpar: Välj valpfoder anpassat till storlek och ras.
 • Seniorer: Anpassa med ett seniorfoder till den äldre/gamla hunden (5-7 år beroende på ras). Äldre hundar rör sig oftast mindre, men vi glömmer att minska på matmängden.
 • Var noga med fodermängden. Välj rätt doseringsmått.
 • Använd kvalitetsfoder.
 • Motionera. Mängden motion varierar mellan ras och individ.
 • Ge godis bara vid speciella tillfällen, som till exempel belöning eller träning.
 • Lockas inte av hundens tiggande. Hunden tigger inte för att den är hungrig. Tiggandet kan utvecklas till ett beteende.

Sommartips för din artroshund

Äntligen står sommaren på glänt! En tid då både djurägare och hundar vistas mycket ute i värmen. Marie Söderström-Lundberg som är djursjukvårdare, hundfysioterapeut och hundmassör ger dig tips och råd kring vad du behöver tänka på för att hålla din hund i form under de heta sommarmånaderna!Värmen gör livet lite lättare både för människor och artrosdrabbade hundar eftersom muskulaturen värms upp snabbare. 

Lagom med motion
Det finns dock en risk med den hetare årstiden eftersom man som djurägare tenderar att överaktivera hunden när det är varmare och skönare ute.  Man vill själv gärna vara ute och gå, springa eller cykla och då är det naturligt att man tar med sin hund.

Försök att undvika längre sträckor på hårda vägar, speciellt om du har en hund med tåleds- eller armbågsledsartros.

Även leken med andra aktiva hundar ökar under sommaren då man rör sig mer utomhus i det fria. Tänk på att välja tillfällen och lekkamrater så att hunden inte överaktiverar sig och får besvär efter lek…

Simträning
Du bör ha rådgivit med veterinär eller hundsjukgymnast om att simträning är en lämplig aktivitet för just din hund!

Simträning och flytväst
Vattenträning är bra för hunden på många olika sätt. Det är en aktivitet som avlastar leder, ökar cirkulationen, underhåller konditionen, ger viss smärtlindring, är uppmjukande för muskler, senor, ligament, fungerar som nervstimulans och förbättrar rörelseomfånget. De allra flesta hundar tycker dessutom att det är roligt!

Jag brukar rekommendera ”mina” hundägare att skaffa flytväst till sin hund, då den har många fördelar. Givetvis finns det hundar som har stark rygg- och ländmuskulatur och som är vana simmare. Dessa klarar oftast av att simma utan flytväst. Men ett stort plus med detta hjälpmedel är att hunden kan ligga mer avspänd/avslappnad med rak rygg (vågrät) och på så vis aktivera travrörelse i vattnet utan att ryggen sjunker neråt (lodrät).
 
Hundar som har artroser i rygg, höfter, knä och has tenderar ofta att sjunka ner med bakkroppen beroende på att muskulatur kring höft, länd och knä inte är lika utvecklad och stark.

Hundar med artroser i armbåge eller bogled bör inte simma med höga benlyft (plaska) då det istället blir en överaktivitet i just dessa leder. Även här har flytvästen en god balanserande inverkan.

Hundar med mycket päls samt överviktiga, magra eller rädda hundar har också nytta av flytväst. Även för dessa grupper kan flytvästen avlasta kroppen samt ge viss värme. En annan fördel med flytvästen är att den kan minska risken för muskelkramp.

Hunden kan vistas längre stunder i vattnet och eventuellt simma bredvid när husse eller matte är ute och ror med roddbåten.

Låt hunden ”möta” vattnet lugnt, inte rusa i full fart framåt eller springa upp och ner, fram och tillbaka i vattnet. Då får inte hunden ut maximal effekt av simträningen.
Givetvis betyder det inte lekförbud för din vän, utan bara lek ”lagom” mycket.

Hur varmt bör det vara i vattnet? 
Det bör helst vara så varmt att du själv upplever det behagligt att bada. 
Vattentemperaturen i en inomhusbassäng brukar ligga omkring 22-24 grader. 
Det finns hundar som är mer lämpade för vatten t ex retriever-raser som labrador, golden och flat coated retriever. Dessa raser klarar av lägre temperaturer.

Andra faktorer som man bör ta hänsyn till när det gäller vattentemperaturen är hur länge och aktivt hunden simmar och hur varmt det är i luften. Tänk även på att äldre hundar inte har samma muskelansättning, lägre ämnesomsättning och därmed är känsligare för lägre vattentemperaturer. Torka gärna hunden torr efter bad om det är svalare ute och om hunden ska vara i stillhet.

Hundar i bil
Varje sommar så händer det som inte borde få ske; okunniga hundägare lämnar sina hundar i bilen trots att solen skiner! Eftersom hundar bara svettas genom tungan, andningen och trampdynorna så blir de snabbt överhettade.

Tänk efter innan du stänger din hund i en kokhet bil!

Klockan              Yttertemp. Väder                Temp bil
08.30                 + 14                      Skugga              + 19
09.30                 + 18                      skugga               + 38
10.30                 + 20                      skugga               + 47
11.00                 + 20                      sol                     + 52
12.00                 + 25                      sol                     + 62
13.30                 + 25                      sol                     + 85 osv.

När hunden får akut värmeslag så stressar den våldsamt och kroppstemperaturen stiger. Kyl ner hela hunden med rumstempererat vatten. Börja på tassarna och arbeta uppåt tills hela hunden är nerkyld och har normaltemp 38,2 grader.

Ge vatten samt sök veterinär!

Vätska
Se till så att det alltid finns vatten tillgängligt och ge extra vätska då det är särskilt varmt. Glöm inte att muskelarbete ökar behovet av vätska!

Njut av sommaren och ta vara på tiden att hålla hunden i så god fysisk form som den klarar av. Det har hunden glädje av till kommande kallare årstid.

Lycka till!

Marie Söderström-Lundberg
Artiklen publicerad 08.06.2006

Djursjukvårdare, hundfysioterapeut och hundmassör
Norsholms Djursjukhus

30.01.2009
Sammanfattning av överviktsföredraget.

En kraftigt överviktig hund ska innan ”bantning” undersökas av veterinär så att man kan utesluta sjukdom. Det är viktigt att hunden minskar vikten under flera månader, det finns inga genvägar – utan att den riskerar ohälsa.Tänk på att göra detta under en längre tid, kanske 3-12 månader.

I de fall hunden ökat måttligt i vikt på grund av lite extra mat/för lite motion – så kan man med enkla medel korrigera detta.Ta bort det där ”lilla extra” du ger, smörgås-matrester eller kanske ibland fodertillskott. Öka promenaderna och hitta på lekar där hunden måste röra på sig.

Hundfoder innehåller oftast allt din hund behöver, det finns dock avvikelser. Att enbart minska fodermängden kan på sikt, ge obalans i kroppen och bli en svältsituation. Man ska använda under en tid, vad vi kallar viktminskningsfoder, det finns även alternativ för hundar med speciella behov, som inte svara på viktminskningsfoder.

Beroende på hundras, så betyder några hekto till kilo i övervikt – som om du själv ökar din vikt med kanske 2-20 kilo, det kan vara något att fundera över. Det fett man känner på utsidan är bara en del, fett ansamlas även på insidan – där det trycker ihop organ och belastar lederna.

Hunden kan inte välja, vi måste aktivt göra det för den. Ta kontakt med din veterinärklinik – där finns kostrådgivare som vet hur allt detta fungerar och de ger dig gratis råd om vad som passar just din hund och hur du ska gå tillväga.

För hundar med artros kan övervikten vara avgörande om hur länge kroppen orkar med, det blir minskad rörelseförmåga – på grund av att trycket på lederna ökar risken för mer artrosbildning, förutom påverkan av hjärtat och andra organ.

Detta är ju inte vad vi önskar vår vän.

Det är aldrig försent, att börja viktminska eller förändra hundens matvanor – eller kanske till och med våra egna vanor, som vi har med vår hund. Jag tror att fakta måste till för att vi ska kunna ta till oss saker, oavsett hur svårt det kan vara. 

En sak är säker: Tillsammans med oss i föreningen och din veterinär/kostrådgivare/ eller föreningens medlemmar får du den hjälp, du kanske söker.

 

Hör gärna av dig!
Maths Lindberg
Kassör och Kostrådgivare

Læs hele indlægget her »

Det är viktigt att hunden inte är överviktig. Hunden belastar frambenen med ca 65 % av sin totala vikt. Detta är värt att beakta, särskilt om hunden har artroser i någon av frambenens ledstrukturer. Tänk även på att minska fodergivan om hunden motioneras mindre och att en äldre hund inte har samma energibehov som en yngre hund.

Tips från Marie Söderström Lundberg

Læs hele indlægget her »

En hund med artros är en hund med ett slags handikapp. Därför måste man som husse och matte också lära sig vad detta handikapp innebär. Det handlar om att på ett tidigt stadium uppmärksamma när ens hund har besvär och om möjligt förebygga och bromsa artrosutvecklingen. Det är bra att ta kontakt med någon som är kunnig inom området och på så sätt få en individuell rådgivning och träningsplanering som gäller för just din hund. Hunden har kanske behandlats med någon form av antiinflammatorisk medicin och det är viktigt att inte öka belastningen alltför snabbt eller för tidigt. Man ökar belastningen och motionen långsamt och successivt.

Tips från Marie Söderström Lundberg

Læs hele indlægget her »

Hundar med artros och övervikt.

I mitt arbete, möter jag hundägare som från sin veterinär fått diagnosen artros på sin hund. 
Min erfarenhet av dessa besök visar att det finns olika grader av artroser och olika hundraser/typer av hundar med artros.
Därmed varierar min rådgivning, beroende av ras, ålder och typ av problem.
Jag tar jag alltid kontakt med en veterinär som har mycket god kunskap och erfarenhet av problematiken.
NOVOS veterinärer, alltså föreningsmedlemmarnas expertråd bistår alltid med sin kunskap 
– när vi vill och behöver omsätta rådgivningen i praktiken.

Allmänna råd:

Hundar ska hållas smala, det innebär att man ska se till att hunden inte får onödigt fett på kroppen, håll den slank och se till att muskler byggs. 
Aktivera din hund, utifrån vad den klarar av, se till att ni har det kul – utifrån vad hunden vill och klarar av att utföra. Självklart ska vi inte gå till överdrifter, när det gäller motion. 
Du ska enkelt känna hundens revben, om inte…ta kontakt med någon som vet hur man gör vid viktminskning.
Musklerna etc. håller ihop skelettet och gör att hunden har förmågan att röra sig.

Unga hundar med övervikt, som känner smärta eller obehag vid rörelser ska i första hand veterinärundersökas, då får hunden den behandling som krävs - därefter kan man ibland rekommendera en typ av foder, som passar individen, så att hunden håller sin önskade vikt.
Det är viktigt att känna till att foderleverantör foder i allmänhet inte är avgörande, det finns även skillnader mellan foder och foder!
Se till din egen hunds behov!

Hundar med överviktsproblem; ägaren/veterinären/rådgivaren ska planera och genomföra ett foderprogram som passar din hund.

Äldre hundar verkar vara de flest förekommande hundar med besvär av artros och är oftare överviktiga.
Dessa hundar behöver omgående ett viktminsknings/behandlingsprogram.
Jag arbetar alltid med veterinär som är specialiserad inom ortopedi och näringsfysiologi – även nu NOVOS veterinärerna. De kan ge sin syn på hundens problematik.
Detta är mycket viktigt för att du som hundägare ska kunna göra det rätta – för din hund.
Landets främsta ortopeder och näringsfysiologer, finns alltid i min närhet för rådgivning.

Utifrån det här, ger jag ger tips och råd i min roll som kostrådgivare. 
Det är viktigt att hundägaren får denna samlade kompetensen presenterad, så att man har lättare att förstå vad som händer, följa sjukdomens utveckling och få kunskap om vad som händer i skelett och muskulatur.

Jag kan inte ge en generellt rådgivning, man måste se till individens/din hunds behov.

 

Tillskotts preparat ger i många fall en gynnsam rörelse förbättring.
Studier visar olika resultat, kliniskt kan man ofta påvisa att hundarna i många fall verkar må bättre och ha en bättre rörelseförmåga enligt hundägarens berättelse.

När det gäller överviktiga hundar i allmänhet, så ska man vända sig till sin veterinärklinik, 
där får man rådgivning av en veterinär som gör en hälsokontroll , ibland via blodprov och/eller andra undersökningar– ifall sjukdom föreligger.
 
Räcker det att minska på dagliga matransonen till din överviktiga hund? 
Svaret är Ja och Nej. 
Ja- du måste avstå att ge hunden frukostsmörgåsen, lunchresterna och kvällstillbehören, som exempel. Ge din hund det den behöver, ingen annat. Ofta räcker det för en viktminskning.
Öka motionen, enligt en plan/program - så förbränns mer fett. Det räcker ibland att öka antalet promenader eller att du promenerar längre tid. 
 
Nej-   ibland är inte detta tillräckligt för hundens viktminskning.
Ditt val av foder måste ändras.
Fråga din veterinär om hjälp, de kan hjälpa att hitta rätt metod som passar just din hund.

Det är inte så lätt att förändra hundens matvanor och absolut inte vårt eget synsätt.
Att få struktur på sig själv och familjen i ett viktminskningsprogram, är sannerligen en utmaning, jag tror det är viktigt att man ändrar rutiner och vanor under en längre tid.
Det är bättre att hunden minskar i vikt under en längre tid – än inte alls.
Lugn, anpassat och enligt din egen planering – än att ha bråttom och tro att man måste genomföra detta, här och nu.
 
Tänk på att hundar kan ha olika behov, hundar är individer.

Det finns olika sorters viktminskningsfoder, ibland skiljer de sig åt– kontentan är att man oftast minskar fettmängd och det totala energiinnehållet. 
Det finns även ändra möjligheter.

Oavsett vilket man väljer – se till att foder/behandling är anpassad din hund.
Det är viktigt att man inte minskar fodermängden så mycket, att hunden svälter.
Kostrådgivningen är kostnadsfri på de flesta av landets veterinärkliniker.

Maths Lindberg
Kostrådgivare vid Djurkliniken Husdjurshälsan i Göteborg

Læs hele indlægget her »

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

 • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

 • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

 • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

 • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Arkiv

Etiketter

-

Läs om träningsråd för en artroshund i vår populära träningsserie.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

 • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

 • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

 • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

 • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Arkiv

Etiketter