Fysioterapi och Friskvård

Fysioterapi eller rehabilitering som det också kallas är ett bra, effektivt och skonsamt alternativ när din hund har fått diagnosen artros.

En fysioterapeut eller sjukgymnast jobbar med kroppens leder, skelett, nerver, muskulatur och rörelser. Målet är att din hund genom träning ska få en förbättrad fysik och därmed smärtlindring, ökad rörelsefrihet och förbättrad livskvalitet.

Vanligast är simträning, då kan hunden röra i sina leder och bygga muskulatur utan att belasta sitt skelett. Detta kombineras ofta med massage och andra övningar.
Din fysioterapeut hjälper dig att anpassa träningen till just din hund.

Det finns en uppsjö av fodertillskott på både human- och djursidan i våra länder. Kan man välja rätt och hur ska man tänka? Här kommer några tips för att göra det lite enklare att välja ett bra fodertillskott till sin hund i Sverige. Mycket av det som står här är relevant också för Danmark och Norge, men det finns vissa viktiga skilnader mellan länderna som inte framkommer här. 

1. Om man börjar från början, det heter egentligen inte fodertillskott till djur, den korrekta benämningen är kompletteringsfoder. Här finns ett regelverk i EU som bl.a. föreskriver att producenten/importören ska vara registrerad hos Jordbruksverket. Dessutom finns noggranna instruktioner om hur innehållsförteckningen ska se ut. Så titta på förpackningen när du står och väljer, framgår det ordentligt vad som finns i produkten? Och vem är producenten/importören? Regelverket är till för din och din hunds trygghet och säkerhet! Det ska klart framgå vad som finns i produkten, inte bara avseende beståndsdelar, du ska vara säker på att din hund inte får något som kan vara skadligt! 

2. EU/Sverige har också krav gällande marknadsföringen av produkten. Ett kompletteringsfoder är INTE ett läkemedel! Om det på förpackningen eller i reklamen står att produkten har läkemedelseffekter (t.ex. avsvällande, anti-inflammatoriskt, smärtlindrande), är det att betrakta som ett läkemedel. Och då ska det registreras hos Läkemedelsverket. Då krävs mycket mer omfattande studier på effekt, säkerhet och produktion. 
Ett undantag från denna regel är glukosamin, som är ett läkemedel på humansidan, men där de svenska myndigheterna bestämt att det tillsvidare ska betraktas som ett kompletteringsfoder på djursidan. Men då får producenten INTE hävda läkemedelseffekter. Så titta på förpackningen och på reklamen, låt dig inte luras av otillåten reklam! 

3. Det finns olika typer av kompletteringsfoder för artros på hund. De flesta innehåller beståndsdelar som hjälper lederna att bibehålla en normal funktion. Det är viktigt att man har realistiska förväntningar på ett kompletteringsfoder! Det ska användas på friska djur från medelåldern för att hålla dem i bra kondition upp i åren. Samt också som komplement till medicinsk behandling när artrosen är konstaterad. 

4. Hur ska man då kunna välja? 

a) Ta hjälp av expertisen - fråga din veterinär! Vissa produkter har mer dokumentation än andra, och vissa har inget alls... Veterinären vet vilken dokumentation som finns bakom de flesta produkter, och kan ge dig goda råd. 

b) Ställ höga kvalitetskrav! Välj en produkt från ett företag där du kan vara säker på att kvalitetskraven är höga. Flera läkemedelsbolag framställer också kompletteringsfoder. Till exempel patientföreningens huvudsponsor Boehringer Ingelheim. Då kan man vara säker på att det som står på förpackningen också finns i produkten. Och att det är lika mycket per tablett/skopa i en förpackning likväl som mellan olika tillverkningsbatcher. 

c) Ett tips är att titta efter om producenten/importören är medlem av Branschföreningen Svenska Djurvårdsprodukter. Branschstämplen garanterar att företaget är registrerat hos 
svenska myndigheter, och att man följer svensk lagstiftning. Det ger dig mer trygghet i ditt val.

Läs mer om branschföreningen på www.djurvard.se 

Hoppas att dessa råd har gjort dig lite klokare! En sak är säker, kompletteringsfoder har sin givna plats i artrosbehandlingsstrategin. 

För patientföreningen Hundartros 
Lolita Nilsson 
Leg. vet.

Läs hela inlägget »
Vem är Frida Lundin?

2008 startade jag mitt företag i liten skala och i februari 2009 bildades Åre HundRehab. Sedan dess har jag jobbat med rehabiltering och friskvård av hundar på heltid.
När jag inte står med armarna i poolen utbildar jag för Hundsteg och Svenska Fysioterapiskolan, har olika kurser och föreläsningar om hundens fysik och hälsa samt sitter som ordförande i Patientföreninegn Hundartros.
Fritiden spenderar jag helst med mina två hundar Loka och Jänta och gärna på fjället.

Intervju med Frida Lundin

Hur skiljer sig en hundfysioterapeut mot en veterinär?

En Hundfysioterapeut jobbar med behandling av mjukdelar i form av massage, laser, muskelträning simning mm. Det gör sällan en veterinär. Det är dem som ställer diagnosen och sedan är det vi som behandlar det vi kan med mjukdelar och rörelser. Ofta i samarbete med veterinären då vi behöver komplettera varandra.

Måste hunden vara skadad för att få träffa en hundfysioterapeut?

Nej. Många väljer att besöka en hundfysioterapeut i förebyggande syfte. För att få en status på hundens muskulatur. På så vi kan vi jobba mer förebyggande.

Vilka behandlingsmetoder jobbar man med inom fysioterapi på hund?

Det finns massor. De absolut vanligaste är massage och stretching. Sedan kommer nog simning i pool eller ett gåband i vatten. Laser blir också vanligare och vanligare. Men förutom det finns det en rad andra behandlingsmetoder som t.ex. TENS (el), ultraljud, intraljud, balansträning och vibrationsträning bara för att nämna några.

Kan min artrosdrabbade hund få hjälp genom att besöka en hundfysioterapeut?

Absolut! Vi kan dels hjälpa till med en mjukare och sundare muskulatur men även med att bygga upp en starkare muskulatur. Det är viktigt att ha stark lednära muskler för en artroshund och samtidigt jobba med att bibehålla eller öka rörelsen i lederna.

Finns det försäkringar som täcker besök hos en hundfysioterapeut?

Ja, de allra flesta försäkringsbolag täcker en viss del av rehabiliteringen. Men det måste komma md remiss från veterinären för att försäkringen ska ersätta.

När kan det vara bra att uppsöka en hundfysioterapeut?

När hunden behöver bygga mer muskler, när hunden känns spänd eller stram i sina muskler, när den har fått en skada eller diagnos i rörelseapparaten. Då kan vi göra stor skillnad!
 

Ställ din fråga!

Har du frågor eller funderingar kring ämnet hundfysioterapi som du skulle vilja ställa till Frida så har du nu chansen!

Under 3 veckors tid (tom 11 nov ) så kommer Frida att besvara frågor kring hundfysioterapi här på vår hemsida.
Det ända du behöver göra är att skriva din fråga i "frågeställningsrutan" nedanför.
Svar publiceras här på hemsidan inom 2-5 dagar.

Välkommen med din fråga!

Läs hela inlägget »
Nanna Lambert
Hej

Jeg hedder Nanna, og jeg er uddannet hundemassør. Jeg har siden 2009 haft min egen klinik. Her har jeg 1-2 gange om ugen primært haft besøg af hunde med gigt og opererede hunde. I årenes løb har jeg taget kursus i adfærd, førstehjælp og genoptræning hos hunde. Jeg har ikke selv hund, da jeg tilbyder pasning hjemme hos mig selv. Det giver mine to piger mulighed for at opleve alle glæderne og ansvar ved at have hund.

Jeg ser frem til at besvare dit spørgsmål :-)

- Hvor langt må min hund gå når den har gigt?

Der er desværre ikke noget entydigt nemt svar til det spørgsmål. Hunde er forskellige og har forskellige smertegrænser, så det vigtigste er at du holder øje med den efter tegn på træthed. Mange små gåture vil altid være bedre end en enkelt rigtig lang tur.
Start med en 7-8 min gåtur 4 gange dagligt hvis det kan lade sig gøre. Hold øje med din hund, og sæt derefter tiden op, virker den træt og haltende, så træk nogle minutter fra og bliv på det ’niveau’ i nogle dage. Hunde med gigt skal ikke overmotionere, men det er vigtigt at de holdes i gang, musklerne må ikke miste deres styrke – det er dem der støtter det dårlige led.
Og hvis det er muligt, så gå helst på blødt underlag.

- Kan massage hjælpe min gigthund?

Nej og Ja..
Massage kan ikke stoppe den nedbrydning af brusk der foregår i leddet. Gigt er en sygdom, som massage ikke kan stoppe eller bremse.
Men.. massagen kan hjælpe din hund med mange af de problematikker der følger i kølvandet på gigt.
1.     massage og træningsøvelser hjælper med at holde gang i leddet, så ledvæsken ikke reduceres.. det er ledvæsken der fungerer som smørrelse i leddet
2.     massage løsner de spændte muskler – og overspændte muskler der naturligt vil komme, når hunden kompenserer for en ømt led.
3.     massage sætter gang i kroppens egne naturlige smertestillende stoffer
Så massage kan hjælpe din hund meget, hyppigheden af massage varierer fra hund til hund, men som oftest kommer en førstegangshund på besøg i et par uger i træk, for at få løsnet alle spændingerne, derefter går der længere og længere tid mellem massagerne. Vær opmærksom på at vådt og koldt vejr ikke er godt for leddene, og i efteråret/vinteren kan der derfor blive kortere mellem massagerne.

- Anbefaler du smertestillende medicin til min gigthund?

Din hund skal ikke have ondt, så har den smerter og halter, så skal den smertelindres efter bedste evne øjeblikkeligt. Der findes dog rigtig mange gode muligheder for at afhjælpe din hund med smerterne på længere sigt.. foder med Omega 3, Canosan – et kosttilskud med samme virkning som glucosamin, massage, dækken til hunden i de kolde måneder og regelmæssig motion. Jeg har oplevet flere hundeejere der ikke behøvede give deres hund smertestillende, da de først var kommet i gang med massage, canosan og dækken

- Hvordan foregår massage af en gigthund?

Massage af en gigthund er ikke meget anderledes end massage af en brugshund eller skadet/opereret hund. Først vurderes hunden, den palperes (mærkes igennem) og man kigger på dens benbevægelser efter smerter/halthed. Er det første gang hunden er på besøg, får den som regel lige mulighed for at snuse lidt rundt og falde til ro. Derefter skabes kontakten mellem massør og hunden, og massagen kan begynde. Har hunden ikke været hos massør før, kan man ikke forvente at den slapper 100% af og overgiver sig, da meget er nyt, men langt de fleste hunde finder hurtigt ud af hvor rart det er.
- Hvor ofte skal min hund have massage?
En ejer med en hund der har gigt, kan forvente en hyppighed på alt mellem 3 til 8 uger.. måske endda mere. Det kommer helt an på gigtens karakter, hundens fysiske form, smertegrænser, vejret og ejers vilje til at motionere/træne hunden.

- Kan massage stoppe gigten?

Nej. Gigt er en sygdom, en nedbrydelse af brusken i leddet, og massage kan hverken nedsætte udviklingen af sygdommen eller standse den, men massage kan smertelindre og styrke det udsatte led.

- Gør massage ondt på min gigthund?

En massør vil altid bestræbe sig på at hunden ikke får overskredet sine smertegrænser, får hunden ondt, vil den ikke bryde sig om at komme igen, og massage er vigtig for en hund med gigt.
Man kan af gode grunde ikke tale med en hund og forklare den det fornuftige i, at det skal gøre ondt før det bliver godt. Massagen er bygget på tillid og kontakt.
 

Ställ din fråga till Nanna!

Har du frågor eller funderingar kring hundmassage som du skulle vilja ställa till Nanna så har du nu chansen!

Under 3 veckors tid (tom 8 augusti) så kommer Nanna att besvara frågor gällande hundmassage här på vår hemsida.
Det ända du behöver göra är att skriva din fråga i "frågeställningsrutan" nedanför.
Svar publiceras här på hemsidan inom 2-5 dagar.

Välkommen med din fråga!
Läs hela inlägget »
Selvom din hund har fået konstateret gigt, er det vigtigt at holde den i god form.
Der er mange fordele ved at dyrke motion – hunde og mennesker er ikke særlig forskellige når det gælder sund levevis, både hund som ejer kan opnå en masse helbredsmæssige fordele ved regelmæssig motion.
Hunde der har gigt, vil som oftest forsøge at skåne det/de dårlige led. I starten vil det have den ønskede effekt, hunden letter smerterne i det dårlig led. På sigt vil det dog få den uheldige konsekvens at andre led bliver overbelastede til følge. Samtidig vil den støttende muskulatur omkring det dårlige led blive mindre på grund af inaktivitet. Derfor er det vigtig at opretholde styrken i de omkringliggende muskler samt holde leddet i gang. Led der ikke bruges bliver endnu mere stive og ubevægelige. Derved kan en ond spiral starte, smerter kan forudsagde inaktivitet, som kan give yderligere smerter grundet manglende styrke osv. Så derfor er det vigtigt at holde hunden i gang.
Overvægt og inaktivitet er noget af det værste for en gigthund. En let regelmæssigt motion er det bedste.
Vær opmærksom på at jo tungere en hund er i forhold til sin højde jo mere belastning er der på dens muskler, led og knogler. Vægt og kropsbygning kan være afgørende for hvilken type motion, der egner sig bedst til hunden.
At komme i god form er ikke noget der sker på rekordtid. Kombinationen af motion, ernæring og ændringer i vaner samt livsstil er sammen med til at skabe forandringen.
Det er vigtigt ikke at overmotionere hunden. Har din hund gigt, er det vigtig at tilrettelægge træning efter hvor meget din hund kan holde til.
Den daglige motion:
Ofte er det ikke de store ændringer der skal til i hverdagen for, at du kan styrke din hund.
Den daglige gåtur er et godt sted at starte. Start blidt ud for ikke at overanstrenge din hund. Vær opmærksom på at nogle hunde kan glemme de har ondt, hvis de er meget optagede af leg eller lignende.
Tag evt. tid på gåturen – en dejlig gåtur kan til tider blive længere, end man egentlig regner med.
Underlaget på gåturen har også betydning og giver forskellige muligheder for træning. Varieret underlag påvirker hundens proprioceptorer (sanseceller) og stimulerer/træner også de helt små lokale ledstabiliserende muskler.
Proprioceptionen kan også forklares som en del af hundens kropsbevidsthed, og er den sans der opfatter hvor hundens lemmer er henne (dvs. hvad er retningen.. oppe/nede/til siden mm).
Så lad f.eks. hunden gå på græs, blød skovbund eller lignende ujævnt (blødt) underlag og sansecellerne vil herved blive stimuleret.
Undgå ensidig træning på hårdt underlag, da dette er hårdt for leddene.
Det er vigtigt at hunden har en god kropskontrol, samt en god balance og at den er smidig. Jo mere stabil en kropsstamme hunden har jo lettere og mere ubesværet kan den bevæge sig. Dette kan trænes på den daglige gåtur. Det handler om at motivere og aktivere din hund til bevægelse, uden at presse den for meget.
Er du i tvivl om, hvor meget din hund kan holde til? så kontakt din dyrlæge, fysioterapeut eller hunmassør.
Husk lidt motion er bedre end ingen motion – så nyd sommeren i naturen sammen med din hund.

Louise Struer
Hundemassør
Läs hela inlägget »
Maths Lindberg,
arbetar vid och är delägare i Husdjurshälsans Veterinärkliniker i Göteborgsregionen.  Legitimerad djursjukskötare med specialinriktning på röntgenundersökningar och Anestesi (sövning av djuren). Utbildar i röntgenteknik sedan många år tillbaka på privata och statliga kliniker. Maths är aktiv i viltspår med sina 3 schäfrar, varav 2 har artros som behandlas. 

 Frågeställning:

- Vad kan man utläsa vid en röntgenundersökning av leder och skelett? 
Röntgen är idag lite av överblickande diagnostik (MR och CT ger mer information). Man kan som exempel se utvecklad artros, spondylos (förbeningar mellan ryggkotorna) och en del andra förändringar. 

- Kan man alltid se ledförändringar med röntgen?
Nej, det kan man inte, vid misstanke bör man göra en artroskopi, Veterinären undersöker leden med en liten kamera. 

- Får man svar direkt efter undersökningarna? 
 Ja, i flesta fall – ibland måste veterinären studera bilderna i detaljer och då tar det någon dag innan du får svar. 

- Måste man alltid söva/sedera hunden vid röntgenundersökningar av leder? 
Ja, nästan alltid – att utföra en undersökning av leder är inte så enkelt, uppgiften för röntgenpersonal är att ta korrekta bilder för att hitta millimeter förändringar, svårt nog ibland om hunden är sederad och nästan omöjligt om hunden är vaken och har ont. 

- Vad kan du ge för råd till hundägare som misstänker att hunden har artros? 
Kontakta genast veterinär för undersökning och diagnosticering, det finns så mycket hjälp att få för hunden – mediciner som dämpar inflammationen i leden, rehabilitering – du kan lära dig hur du ska massera hundens muskulatur av hundfysioterapeuter. 
 

Frågeställning inom röntgenteknik!

Har du frågor eller funderingar kring detta ämne som du skulle vilja ställa till Maths så har du nu chansen!

Under 3 veckors tid (tom 31 maj) så kommer Maths att besvara röntgenrekniska frågor här på vår hemsida.
Det ända du behöver göra är att skriva din fråga i "frågeställningsrutan" nedanför.
Svar publiceras här på hemsidan inom 2-5 dagar.

Välkommen med din fråga!
 
Läs hela inlägget »


Laser mod gigt
Af Nanna Lamberth
Ordet laser, vækker for mange, associationer om lysende kuglepenne, kirugi og laserprintere. Men laserlys er også en effektiv behandlingsmetode mod gigt, hvad enten patienten er menneske eller hund.

Arbejdet med lasere begyndte i 1966, da Dr. Endre Mester, professor ved Semmelweis hospitalet i Budapest, påbegyndte en række eksperimenter med laserlys, for at afgøre, om laser har skadende effekt på kropsvævet. Der var tale om en forundersøgelse inden man påbegyndte eksperimentere med laser som kræftbehandling. Undersøgelsen gav det opsigtsvækkende resultat, at laser, i rette doser, har en stimulerende effekt på vævets regeneration, hvilket siden er bekræftet i over 3.000 studier verden over. Undersøgelsen viste ligeledes, at en overstimulering af vævet, ikke på nogen måde gjorde skade, det virkede blot hæmmende.

Der er mange forskellige typer af lasere, og det der adskiller dem, er lysets bølgelængde. For overblikkets skyld, kan de inddeles i to hovedkategorier:

Kirurg laseres stærke lys skaber høje temperaturer, når de absorberes i vævet. Dette bruges i laserkirurgi, til enten at skære, forbrænde eller koagulere væv.

Fotobio laseres lys trænger ind i vævet, og stimulerer derved forskellige mekanismer i hver enkelt celle. Det kan smertelindre, styrke immunforsvaret eller regenerere celler.

Indenfor genren fotobiolasere findes der mange forskellige lasere. De påvirker vævet forskelligt, alt efter bølgelængden, så hvad laseren kan hjælpe din hund med, afhænger af lasertypen.

I mit arbejde med gigthunde, benytter jeg en pulslaser. Denne har tre funktioner:

  • Smertelindrende
  • Regenererende
  • Muskelafslappende

Disse funktioner gør den velegnet til at behandle og smertelindre de symptomer, der opstår hos gigthunde; ømhed og betændelsestilstande i gigtleddet samt spændinger og ømhed i de muskler der kompenserer for aflastningen.

Hos gigthunde ses resultaterne ofte efter en behandling. Hunden er mindre halt og virker ofte gladere og livlig. Efter flere laserbehandlinger er hunden mindre besværet i dagligdagen.

Gigt er ikke en tilstand, der kan kureres, men laseren kan afhjælpe symptomerne. Stopper man med at give hunden laser, vil halthed og ømhed vende tilbage i led og muskulatur. Efter de første besøg i klinikken får ejer en fornemmelse af, hvor lang tid der kan gå mellem at hunden får laser. Dette varierer fra 1 uge til 1 ½ måned.

Läs hela inlägget »


26.09.2011Simma i pool: Simträning är fantastiskt effektivt, men ändå skonsamt för ev ömma leder och muskler och passar därför de flesta hundar. Simning tränar upp kondition, muskelmassa, balans och koordination. Ta hjälp av utbildad personal för bästa råd och tips för just din hund – det är viktigt att få ett individuellt träningsprogram för att nå så goda resultat som möjligt! Är simningen den primära källan till motion och man vill bygga upp hunden bör man simma minst en gång i veckan. Annars kan varannan vecka räcka för att upprätthålla formen under vintern.

Tänk på att duscha hunden efteråt och torka den så torr som möjligt innan ni går ut i kylan.  Lägg gärna en handduk på hunden och sätt på ett täcke, ex Back on Track eller liknande över handduken. Ta bort handduken efter en timma och även täcket om hunden är inomhus. På detta sätt behålls den uppnådda värmeutvecklingen i musklerna längre.

Löpbandsträna: Löpbandsträning är ett mycket gott alternativ/ komplement till övrig konditionsträning. Hunden kan gå och springa växelvis och de flesta löpband kan regleras så att man kan skapa både uppförsbacke och nedförsbacke. Detta tränar olika muskler och intensifierar konditionsträningen. Tänk på att det är skillnad mellan ett löpband för människor och ett för hundar, främst vad gäller dämpningen. Därför är det mest lämpligt att träna på ett löpband avsett för hund. Ta kontakt med utbildad personal för att få bästa möjliga hjälp med träningen!

Snöträna: Ligger det snö på marken kan man utnyttja denna på olika sätt. Hundar som har friska leder kan pulsa/hoppa i djup snö i intervaller. Detta är en intensiv konditionsträning och den bygger även muskler i ffa rygg, säte och lår. 

Det går utmärkt att gå i decimeterdjup snö för att göra promenaderna effektivare. Hunden tvingas lyfta mer på benen och det blir motsvarande som att bära viktmanschetter.

Backträning:  Att gå i backar kan man göra oavsett snö eller inte. Hunden ska vara kopplad och gå, inte galoppera uppför backen. Detta bygger muskler och styrka i ffa rygg, säte och baksida lår. Nedför bromsar man och arbetar då intensivt med främst bogmuskulatur och framsida lår.

Tänk på att skilja mellan aktivitet och träning! Aktivitet är (till största delen) frivillig och kan ex vara ett rejält skogsrace med kompisen eller liknande. Vid träning bestämmer vi vad vi vill göra och förvänta oss av hunden. Ha gärna minst två lediga/frivilliga aktivitetsdagar i veckan för att uppnå goda träningsresultat och få maximal återhämtning hos hunden. Ju äldre hunden är eller om den har ledproblem bör dessa träningsfria dagar vara än fler.

Lycka till med aktiviteter och träning i vinter med din hund!

Anna Skog Vennberg
Hund i Harmoni
www.hundiharmoni.se

Läs hela inlägget »

Artikel publicerad 12.08.2011
Sommaren kanske inte alltid erbjuder vattentemperaturer som vi människor uppskattar, men som tur är hoppar våra fyrbenta vänner lättare i lite kallare vatten. (Man bör dock inte simma sin hund i vatten som är kallare än 10-12 gr pga ökad risk för kramp och vattensvans samt att kroppen lägger energi på att värma upp kroppen och därmed uteblir träningseffekten.) Hundar med ledproblem bör simma i varmare temperaturer, gärna 17-18 grader.

Att motionera sin artroshund kan vara svårt pga att hunden lätt får ont vid för hård belastning. Simträning är en effektiv konditionsträning och ger en skonsam muskeluppbyggnad samt god koordination och balans. Vattnet ger lederna stöd och bär upp kroppen, men fungerar även som ett motstånd och kan därför ge god träning för muskler, leder, senor och ligament.

Hunden kan öka sitt rörelseomfång med 20-25%  i vattnet mot på land och detta är väldigt viktigt för en hund med artros som ofta får smärta efter för hård belastning av ex promenader. 

Ingen simning är den andra lik! Detta beror på ras, ålder, storlek, vana osv. Det viktigaste är att hunden ligger med så rak kropp som möjligt i vattnet och rör på alla 4 benen, en del simmar bäst med flytväst andra utan. Jag tycker dock man bör ha en sele på om man inte har flytväst för att lättare kunna ta tag i hunden om det skulle behövas. 

Antingen kan man kasta ut leksaker till hunden från strandkanten som den simmar och hämtar och lämnar åter på land. Detta kan dock bli lite för ”ryckigt” för en del hundar med artros. Har man möjlighet att själv simma med eller gå på en flotte/brygga kan man ha hunden i långlina och få den att simma längder fram och tillbaka. Vändningarna ger god träning för artroshundarna oavsett om artrosen sitter i armbågar/bogar eller höfter och hunden kan få rejäl träningsvärk efter dessa moment. Min rekommendation är därför att man börjar med att vänja hunden vid att simma rakt en längre bit för att sedan vända. Kan man sedan få hunden att göra 8:or i vattnet, dvs vända först åt ena hållet, simma en bit, sedan vända åt andra i en ”kringel”-rörelse har man nått väldigt långt inom simträning. 

Beroende på var artrosen sitter kan simningen bli lite ojämn, hunden kanske har artros enbart på en sida och vänder då bara åt det håll denna led inte belastas alt ”vobblar” över till en sida.  Detta kan vara orsakat av att artrossidan är svagare och hunden är van att använda sin starkare sida och då kan man försöka träna upp den svagare sidan. Dock ska simningen inte vara förenad med smärta så vill hunden absolut inte vända åt ett visst håll så bör man inte tvinga den till det.

Viktigt att tänka på är att börjar man simträna sin hund bör man göra det med några dagars mellanrum. Även om hunden inte skulle visa tecken på träningsvärk såsom hälta eller stelhet, sker en muskeluppbyggnad och en återhämtning bäst utan vidare påfrestning. När hunden är blöt efter simningen är det viktigt att få den så torr som möjligt ffa om man ska sätta den i bilen efteråt. En del ägare använder s k sommartäcken på sina hundar för att kvarhålla värmen i musklerna längre. 

Man kan rekommendera alla att försöka simma, men inte alla lär sig simma med rätt teknik. En del hundar är alltför rädda eller inte byggda för simning. De flesta kan man lära, men i de fallen rekommenderar jag att man uppsöker hundsim med utbildad personal för hjälp och råd. Det som kan gå snett är att det blir alltför hård träning för hundar med stora artrosproblem. Har man flytväst på minimerar man risken att något skulle hända hunden i vattnet. Viktigast är att man börjar varsamt och sakta ökar frekvens, tid och krav. 

Jag rekommenderar dessutom att man gärna masserar sin hund efter simträning för att mjuka upp muskler och andra mjukdelar. Det gör gott för leder och muskler samt skapar en extra djup kontakt mellan dig och din hund.

Känner man sig det minsta osäker bör man kontakta hundsim med utbildad personal för genomgång och individuella råd för just den hunden.

Lycka till med simningarna i sommar!

Varma hälsningar

Anna Skog Vennberg 
Dipl. Hundmassör, laserterapeut 
Hund i Harmoni www.hundiharmoni.se

Läs hela inlägget »

Artikel publicerad
04.11.2009

Att ha en hund med artros i någon led är tyvärr mycket vanligt. Det är tyvärr inte möjligt att ”bota” en drabbad led från artros. Däremot kan man göra väldigt mycket genom att se till att mjukdelar, muskler och senor, som finns runt omkring den drabbade leden mår bra. Genom att underhålla sin hund med regelbunden muskelträning och massage kan man både förebygga utvecklingen av artros och hjälpa hunden att vara mindre smärtpåverkad.

En artros uppstår genom att det först startar en inflammation inuti en led. När inflammationen läker ut bildas små ärr i ledbrosket. Det är dessa ärr som efterhand byggs på och lägger sig som ”gruskorn” inuti och eller runt om leden. Artrosen är ett faktum. Varje gång leden blir inflammerad bildas nya ärr. Om artrosen är placerad i ett läge där den skaver mot brosket varje gång hunden använder sin led gör friktionen i sin tur att nya inflammationer startas upp. De läker ut med ny ärrbildning och artrosen växer till sig.

Inflammationer i en led kan uppstå av olika anledningar. De kan uppstå genom långvarigt tryck på ledbrosket vid hög belastning, genom skav då en led belastas snett eller genom autoimmuna mekanismer. Passformen mellan ledskål och ledkula har stor betydelse för hur känslig varje led är för skav eller tryck. Autoimmunt betyder att kroppen själv startar upp inflammationen utan att det finns någon egentlig anledning av yttre påverkan . Det går inte att skydda sig helt och hållet. Det bästa man kan göra är att hantera de inflammationer som uppstår så bra som möjligt.

En inflammerad led är naturligtvis smärtsam för den drabbade hunden. En viktig del i behandlingen av artros är att dämpa ner inflammationer för att minska nybildning av artros och att minska smärta. Veterinären hjälper i första steget till med medicinering för den drabbade hunden. Som komplement till detta arbetar man sedan vidare med sjukgymnastik. 

Genom att hålla muskulaturen runt lederna i bra skick kan man avlasta ledytorna från skav. Genom att se till att hunden är stark i sina muskler ges den också goda möjligheter till sunda rörelser och därigenom minskad snedbelastning i kroppen. Kontakta din kliniks rehabavdelning för att få hjälp med ett anpassat träningsprogram för din hund.

Det är också viktigt att se till så att blodcirkulationen fungerar optimalt både runt drabbade leder och  i hela hundens kropp om den ska kunna tillgodogöra sig träning och för att skapa en god möjlighet för inflammationer att läka ut så fort som möjligt. Med hjälp av blodcirkulationen tillförs alla kroppens delar, muskler och leder, syre och näring. Slaggprodukter transporteras bort från ansträngda muskler eller inflammerade områden. Om inte cirkulationen fungerar som den ska försämras hundens möjligheter att bygga muskler eller läka ut skador snabbt.

Det absolut bästa sättet att främja en god blodcirkulation är att ge hunden massage. Med hjälp av händerna kommer massören åt alla olika muskelgrupper både runt ben och längs ryggraden på hunden. Det är inte svårt att massera själv till husbehov. Även denna utbildning för hundägaren kan man få hjälp med av klinikens sjukgymnaster eller terapeuter.

Genom att se till så att de inflammationer som i sin tur skapar artros har en god blodtillförsel minskar effekterna av inflammationen.  En muskulatur som är stum och spänd har en permanent syrebrist vilken i sig också är smärtsam för hunden och gör den mer ovillig att röra på sig.

Därför är massagen alltid viktigare för slutresultatet av ett åtgärdsprogram för en artrosdrabbad hund än själva muskelträningen.

Bäst resultat får man naturligtvis genom att kombinera både anpassad träning och massage!

 
Annika Falkenberg, Leg. Sjukgymnast inriktning veterinärmedicin

Läs hela inlägget »

Artikelförfatare: Marie Söderström Lundberg
Stretching kan, om den inte utförs på rätt sätt, göra mer skada än nytta. Detta kan bero på att man påverkar de artrosdrabbade lederna för mycket. Kontakta därför alltid en  djursjukvårdare om du känner dig det minsta osäker på hur du ska gå till väga.

Varför är stretching positivt?
• Blodcirkulationen och ämnesomsättningen i muskeln ökar.
• Muskelspänningar och stelhet minskar.
• Rörelseomfånget ökar vilket ger ökad rörlighet.
• Snabbare återhämtning efter aktivitet, skada mm.
• Du lär känna din hunds muskulatur och leder och på så sätt kanske du snabbare kan upptäcka eventuella spänningar.

När bör man undvika stretching?
• Överrörlighet eller ledinstabilitet
• Akut skada/bristning/hälta
• Feber
• Infektion 
• Inflammation 
• Nedsatt allmäntillstånd

Det är viktigt att inte töja i ytterläge innan hunden utsätts för explosivt arbete. Observera att artroshund INTE ska utsättas för explosivt arbete överhuvudtaget. Det är också att rekommendera att äldre, stelare hundar ska behandlas med försiktighet.

Att tänka på vid stretching
• Hunden bör vara uppvärmd, till exempel av promenad eller annan träning.
• Välj en plats där hunden känner sig naturligt avslappnad och inte spänner sig.
• Att hunden står eller ligger stadigt utan att halka.
• Att du själv står eller sitter bekvämt.
• Arbeta dig sakta och mjukt in i töjningen för att undvika att utlösa sträckreflexen.
• Avsluta varje övning lika försiktigt som du började den.
• Ha tålamod – det tar tid att lära sig själv och hunden.
• Töj ca 10-30 sek. Följ med tillbaka längs med benet. Upprepa 1-2 ggr.
• När du känner att hunden slappnar av, försök töja lite till.
• Familjehunden stretchas 1-7ggr/vecka.
• Bruks/jakt/tävlingshund kan även stretchas efter varje hårdare arbetspass.
• Hund som fått ordinerat stretching i rehabiliteringssyfte bör ha fått ordination på hur ofta.

Läs hela inlägget »

Artikelförfattare: Marie Söderström Lundberg
Hundägaren kan själv lära sig att ge sin hund massage genom fördjupande kurser och utbildningar i massage. Du kan börja med att ge enklare massage och lära känna din hunds muskulatur och leder. På så sätt kan du kanske snabbare upptäcka eventuella spänningar som hunden går och bär på. Längre ner på den här sidan ger jag en beskrivning av hur du kan gå till väga.

Vad händer när du masserar din hund?
• Blodcirkulationen, lymfcirkulationen, utsöndringen och ämnesomsättningen ökar.
• Hjärtfrekvens och blodtryck sänks
• Muskler och senor blir mer elastiska
• Snabbare återhämtning efter skada
• Minskad smärta
• Minskade muskelspänningar och stelhet
• Avslappnande och lugnande
• Frisk, glansig päls
• En hund som tycker ännu bättre om dig…

När kan du massera din hund?
• Stelhet (artros)
• Ledvärk (artros)
• Rehabilitering efter skada och/eller operation
• Spänningar i muskulaturen (artros)
• Dålig cirkulation – ödem (svullnad)
• Stressad, orolig hund

När bör du INTE massera din hund?
• Dåligt allmäntillstånd
• Infektioner, feber
• Akuta inflammationer
• Smärta
• Smittsamma, variga eksem

Enkel massagemanual
Man bör inte ge en ”hel” behandling första gångerna då hunden kan uppleva stress eller rastlöshet om behandlingen blir för lång. De flesta hundar brukar dock uppleva massage som något behagligt och positivt.

Viktigt är att inte tvinga hunden, utan den ska kunna resa sig och välja att avsluta behandlingen.

Hur du kan göra…
• Se till att hunden är rastad.
• Välj en lugn plats, lägg helst hunden på sidan, men låt hunden själv välja position.
• Lugna hunden genom att stryka den medhårs över hela kroppen.
• Börja gärna med att massera hundens käkmuskel (kinder) en liten stund. Fortsätt sedan att massera med cirkelrörelser längs hals och ryggmuskulatur.
• Massera INTE direkt på hals/ryggkotpelaren.
• Öka trycket i dina fingertoppar ju längre du arbetar.
• Upprepa 4-5 gånger på varje muskelgrupp.
• Fortsätt sedan över bröst och bål.

• Framben: Börja nerifrån (tassen) och arbeta uppåt. Lätta på greppet över benstrukturen. Över bog och överarm finns många stora muskelgrupper där du kan arbeta relativt djupt.
• Glöm inte insidan av benet.

• Bakben: Börja nerifrån (tassen) och arbeta uppåt mot knäet. Lägg extra arbete på baksidan av knäet och framsidan ovanför knäet samt stora sätesmuskulaturen (”rumpan”). Har du en mindre hund så kan du arbeta med både framsida och insidan samtidigt.

• Avsluta som du började genom att stryka hunden medhårs över hela kroppen med lugna trygga rörelser.
• Stretcha.
• Eftersom cirkulationen ökar så kan hunden behöva rastas efteråt samt få tillgång till vatten.
• Utsätt inte hunden för hårt arbete direkt efter massagebehandling!

Läs hela inlägget »

Värmebehandling, till exempel elektroterapi, ultraljud och laser, ökar blodcirkulationen i muskulatur runt leden samt ger viss smärtlindring. Man kan i samband med behandlingen även arbeta med passiva rörelseträningar samt töja rörelseomfånget. Denna behandlingsform bör endast utföras av utbildad personal.

Läs hela inlägget »

Simträning är den allra bästa träningsformen. Hunden kan med egna rörelser i det fria vattenmotståndet få ut rörelseomfånget vilket inte går att uppnå lika bra med annan träning. Hunden belastar inte sina leder men tränar muskulatur, senor och ligament. Dessutom lindras smärtan och stelheten samtidigt som konditionen förbättras. Denna träningsform brukar uppskattas mycket bland hundarna!

Tips från Marie Söderström Lundberg

Läs hela inlägget »

Simträning är den allra bästa träningsformen. Hunden kan med egna rörelser i det fria vattenmotståndet få ut rörelseomfånget vilket inte går att uppnå lika bra med annan träning. Hunden belastar inte sina leder men tränar muskulatur, senor och ligament. Dessutom lindras smärtan och stelheten samtidigt som konditionen förbättras. Denna träningsform brukar uppskattas mycket bland hundarna!

Tips från Marie Söderström Lundberg

Läs hela inlägget »

En bra grundkondition uppnås genom regelbunden, skonsam motion och träning. 
Försök undvika extremt hård och monoton träning på hårt underlag samt lek och bus med tyngre hundar. Det gäller att hitta en balans mellan träning och vila. Ibland behövs även återhämtning med vilodagar. Med vilodagar menas att hunden inte ska tränas, bara aktiveras lugnt med promenad eller lugn simträning. Låt inte hunden bli kall, använd gärna täcke och se till att den får ligga på mjukt underlag. Det är viktigt att återställa rörelseomfånget! 

Tips från Marie Söderström Lundberg

Läs hela inlägget »


Laser mod gigt
Af Nanna Lamberth
Ordet laser, vækker for mange, associationer om lysende kuglepenne, kirugi og laserprintere. Men laserlys er også en effektiv behandlingsmetode mod gigt, hvad enten patienten er menneske eller hund.

Arbejdet med lasere begyndte i 1966, da Dr. Endre Mester, professor ved Semmelweis hospitalet i Budapest, påbegyndte en række eksperimenter med laserlys, for at afgøre, om laser har skadende effekt på kropsvævet. Der var tale om en forundersøgelse inden man påbegyndte eksperimentere med laser som kræftbehandling. Undersøgelsen gav det opsigtsvækkende resultat, at laser, i rette doser, har en stimulerende effekt på vævets regeneration, hvilket siden er bekræftet i over 3.000 studier verden over. Undersøgelsen viste ligeledes, at en overstimulering af vævet, ikke på nogen måde gjorde skade, det virkede blot hæmmende.

Der er mange forskellige typer af lasere, og det der adskiller dem, er lysets bølgelængde. For overblikkets skyld, kan de inddeles i to hovedkategorier:

Kirurg laseres stærke lys skaber høje temperaturer, når de absorberes i vævet. Dette bruges i laserkirurgi, til enten at skære, forbrænde eller koagulere væv.

Fotobio laseres lys trænger ind i vævet, og stimulerer derved forskellige mekanismer i hver enkelt celle. Det kan smertelindre, styrke immunforsvaret eller regenerere celler.

Indenfor genren fotobiolasere findes der mange forskellige lasere. De påvirker vævet forskelligt, alt efter bølgelængden, så hvad laseren kan hjælpe din hund med, afhænger af lasertypen.

I mit arbejde med gigthunde, benytter jeg en pulslaser. Denne har tre funktioner:

  • Smertelindrende
  • Regenererende
  • Muskelafslappende

Disse funktioner gør den velegnet til at behandle og smertelindre de symptomer, der opstår hos gigthunde; ømhed og betændelsestilstande i gigtleddet samt spændinger og ømhed i de muskler der kompenserer for aflastningen.

Hos gigthunde ses resultaterne ofte efter en behandling. Hunden er mindre halt og virker ofte gladere og livlig. Efter flere laserbehandlinger er hunden mindre besværet i dagligdagen.

Gigt er ikke en tilstand, der kan kureres, men laseren kan afhjælpe symptomerne. Stopper man med at give hunden laser, vil halthed og ømhed vende tilbage i led og muskulatur. Efter de første besøg i klinikken får ejer en fornemmelse af, hvor lang tid der kan gå mellem at hunden får laser. Dette varierer fra 1 uge til 1 ½ måned.

Läs hela inlägget »


26.09.2011Simma i pool: Simträning är fantastiskt effektivt, men ändå skonsamt för ev ömma leder och muskler och passar därför de flesta hundar. Simning tränar upp kondition, muskelmassa, balans och koordination. Ta hjälp av utbildad personal för bästa råd och tips för just din hund – det är viktigt att få ett individuellt träningsprogram för att nå så goda resultat som möjligt! Är simningen den primära källan till motion och man vill bygga upp hunden bör man simma minst en gång i veckan. Annars kan varannan vecka räcka för att upprätthålla formen under vintern.

Tänk på att duscha hunden efteråt och torka den så torr som möjligt innan ni går ut i kylan.  Lägg gärna en handduk på hunden och sätt på ett täcke, ex Back on Track eller liknande över handduken. Ta bort handduken efter en timma och även täcket om hunden är inomhus. På detta sätt behålls den uppnådda värmeutvecklingen i musklerna längre.

Löpbandsträna: Löpbandsträning är ett mycket gott alternativ/ komplement till övrig konditionsträning. Hunden kan gå och springa växelvis och de flesta löpband kan regleras så att man kan skapa både uppförsbacke och nedförsbacke. Detta tränar olika muskler och intensifierar konditionsträningen. Tänk på att det är skillnad mellan ett löpband för människor och ett för hundar, främst vad gäller dämpningen. Därför är det mest lämpligt att träna på ett löpband avsett för hund. Ta kontakt med utbildad personal för att få bästa möjliga hjälp med träningen!

Snöträna: Ligger det snö på marken kan man utnyttja denna på olika sätt. Hundar som har friska leder kan pulsa/hoppa i djup snö i intervaller. Detta är en intensiv konditionsträning och den bygger även muskler i ffa rygg, säte och lår. 

Det går utmärkt att gå i decimeterdjup snö för att göra promenaderna effektivare. Hunden tvingas lyfta mer på benen och det blir motsvarande som att bära viktmanschetter.

Backträning:  Att gå i backar kan man göra oavsett snö eller inte. Hunden ska vara kopplad och gå, inte galoppera uppför backen. Detta bygger muskler och styrka i ffa rygg, säte och baksida lår. Nedför bromsar man och arbetar då intensivt med främst bogmuskulatur och framsida lår.

Tänk på att skilja mellan aktivitet och träning! Aktivitet är (till största delen) frivillig och kan ex vara ett rejält skogsrace med kompisen eller liknande. Vid träning bestämmer vi vad vi vill göra och förvänta oss av hunden. Ha gärna minst två lediga/frivilliga aktivitetsdagar i veckan för att uppnå goda träningsresultat och få maximal återhämtning hos hunden. Ju äldre hunden är eller om den har ledproblem bör dessa träningsfria dagar vara än fler.

Lycka till med aktiviteter och träning i vinter med din hund!

Anna Skog Vennberg
Hund i Harmoni
www.hundiharmoni.se

Läs hela inlägget »

Artikel publicerad 12.08.2011
Sommaren kanske inte alltid erbjuder vattentemperaturer som vi människor uppskattar, men som tur är hoppar våra fyrbenta vänner lättare i lite kallare vatten. (Man bör dock inte simma sin hund i vatten som är kallare än 10-12 gr pga ökad risk för kramp och vattensvans samt att kroppen lägger energi på att värma upp kroppen och därmed uteblir träningseffekten.) Hundar med ledproblem bör simma i varmare temperaturer, gärna 17-18 grader.

Att motionera sin artroshund kan vara svårt pga att hunden lätt får ont vid för hård belastning. Simträning är en effektiv konditionsträning och ger en skonsam muskeluppbyggnad samt god koordination och balans. Vattnet ger lederna stöd och bär upp kroppen, men fungerar även som ett motstånd och kan därför ge god träning för muskler, leder, senor och ligament.

Hunden kan öka sitt rörelseomfång med 20-25%  i vattnet mot på land och detta är väldigt viktigt för en hund med artros som ofta får smärta efter för hård belastning av ex promenader. 

Ingen simning är den andra lik! Detta beror på ras, ålder, storlek, vana osv. Det viktigaste är att hunden ligger med så rak kropp som möjligt i vattnet och rör på alla 4 benen, en del simmar bäst med flytväst andra utan. Jag tycker dock man bör ha en sele på om man inte har flytväst för att lättare kunna ta tag i hunden om det skulle behövas. 

Antingen kan man kasta ut leksaker till hunden från strandkanten som den simmar och hämtar och lämnar åter på land. Detta kan dock bli lite för ”ryckigt” för en del hundar med artros. Har man möjlighet att själv simma med eller gå på en flotte/brygga kan man ha hunden i långlina och få den att simma längder fram och tillbaka. Vändningarna ger god träning för artroshundarna oavsett om artrosen sitter i armbågar/bogar eller höfter och hunden kan få rejäl träningsvärk efter dessa moment. Min rekommendation är därför att man börjar med att vänja hunden vid att simma rakt en längre bit för att sedan vända. Kan man sedan få hunden att göra 8:or i vattnet, dvs vända först åt ena hållet, simma en bit, sedan vända åt andra i en ”kringel”-rörelse har man nått väldigt långt inom simträning. 

Beroende på var artrosen sitter kan simningen bli lite ojämn, hunden kanske har artros enbart på en sida och vänder då bara åt det håll denna led inte belastas alt ”vobblar” över till en sida.  Detta kan vara orsakat av att artrossidan är svagare och hunden är van att använda sin starkare sida och då kan man försöka träna upp den svagare sidan. Dock ska simningen inte vara förenad med smärta så vill hunden absolut inte vända åt ett visst håll så bör man inte tvinga den till det.

Viktigt att tänka på är att börjar man simträna sin hund bör man göra det med några dagars mellanrum. Även om hunden inte skulle visa tecken på träningsvärk såsom hälta eller stelhet, sker en muskeluppbyggnad och en återhämtning bäst utan vidare påfrestning. När hunden är blöt efter simningen är det viktigt att få den så torr som möjligt ffa om man ska sätta den i bilen efteråt. En del ägare använder s k sommartäcken på sina hundar för att kvarhålla värmen i musklerna längre. 

Man kan rekommendera alla att försöka simma, men inte alla lär sig simma med rätt teknik. En del hundar är alltför rädda eller inte byggda för simning. De flesta kan man lära, men i de fallen rekommenderar jag att man uppsöker hundsim med utbildad personal för hjälp och råd. Det som kan gå snett är att det blir alltför hård träning för hundar med stora artrosproblem. Har man flytväst på minimerar man risken att något skulle hända hunden i vattnet. Viktigast är att man börjar varsamt och sakta ökar frekvens, tid och krav. 

Jag rekommenderar dessutom att man gärna masserar sin hund efter simträning för att mjuka upp muskler och andra mjukdelar. Det gör gott för leder och muskler samt skapar en extra djup kontakt mellan dig och din hund.

Känner man sig det minsta osäker bör man kontakta hundsim med utbildad personal för genomgång och individuella råd för just den hunden.

Lycka till med simningarna i sommar!

Varma hälsningar

Anna Skog Vennberg 
Dipl. Hundmassör, laserterapeut 
Hund i Harmoni www.hundiharmoni.se

Läs hela inlägget »

Artikel publicerad
04.11.2009

Att ha en hund med artros i någon led är tyvärr mycket vanligt. Det är tyvärr inte möjligt att ”bota” en drabbad led från artros. Däremot kan man göra väldigt mycket genom att se till att mjukdelar, muskler och senor, som finns runt omkring den drabbade leden mår bra. Genom att underhålla sin hund med regelbunden muskelträning och massage kan man både förebygga utvecklingen av artros och hjälpa hunden att vara mindre smärtpåverkad.

En artros uppstår genom att det först startar en inflammation inuti en led. När inflammationen läker ut bildas små ärr i ledbrosket. Det är dessa ärr som efterhand byggs på och lägger sig som ”gruskorn” inuti och eller runt om leden. Artrosen är ett faktum. Varje gång leden blir inflammerad bildas nya ärr. Om artrosen är placerad i ett läge där den skaver mot brosket varje gång hunden använder sin led gör friktionen i sin tur att nya inflammationer startas upp. De läker ut med ny ärrbildning och artrosen växer till sig.

Inflammationer i en led kan uppstå av olika anledningar. De kan uppstå genom långvarigt tryck på ledbrosket vid hög belastning, genom skav då en led belastas snett eller genom autoimmuna mekanismer. Passformen mellan ledskål och ledkula har stor betydelse för hur känslig varje led är för skav eller tryck. Autoimmunt betyder att kroppen själv startar upp inflammationen utan att det finns någon egentlig anledning av yttre påverkan . Det går inte att skydda sig helt och hållet. Det bästa man kan göra är att hantera de inflammationer som uppstår så bra som möjligt.

En inflammerad led är naturligtvis smärtsam för den drabbade hunden. En viktig del i behandlingen av artros är att dämpa ner inflammationer för att minska nybildning av artros och att minska smärta. Veterinären hjälper i första steget till med medicinering för den drabbade hunden. Som komplement till detta arbetar man sedan vidare med sjukgymnastik. 

Genom att hålla muskulaturen runt lederna i bra skick kan man avlasta ledytorna från skav. Genom att se till att hunden är stark i sina muskler ges den också goda möjligheter till sunda rörelser och därigenom minskad snedbelastning i kroppen. Kontakta din kliniks rehabavdelning för att få hjälp med ett anpassat träningsprogram för din hund.

Det är också viktigt att se till så att blodcirkulationen fungerar optimalt både runt drabbade leder och  i hela hundens kropp om den ska kunna tillgodogöra sig träning och för att skapa en god möjlighet för inflammationer att läka ut så fort som möjligt. Med hjälp av blodcirkulationen tillförs alla kroppens delar, muskler och leder, syre och näring. Slaggprodukter transporteras bort från ansträngda muskler eller inflammerade områden. Om inte cirkulationen fungerar som den ska försämras hundens möjligheter att bygga muskler eller läka ut skador snabbt.

Det absolut bästa sättet att främja en god blodcirkulation är att ge hunden massage. Med hjälp av händerna kommer massören åt alla olika muskelgrupper både runt ben och längs ryggraden på hunden. Det är inte svårt att massera själv till husbehov. Även denna utbildning för hundägaren kan man få hjälp med av klinikens sjukgymnaster eller terapeuter.

Genom att se till så att de inflammationer som i sin tur skapar artros har en god blodtillförsel minskar effekterna av inflammationen.  En muskulatur som är stum och spänd har en permanent syrebrist vilken i sig också är smärtsam för hunden och gör den mer ovillig att röra på sig.

Därför är massagen alltid viktigare för slutresultatet av ett åtgärdsprogram för en artrosdrabbad hund än själva muskelträningen.

Bäst resultat får man naturligtvis genom att kombinera både anpassad träning och massage!

 
Annika Falkenberg, Leg. Sjukgymnast inriktning veterinärmedicin

Läs hela inlägget »

Artikelförfatare: Marie Söderström Lundberg
Stretching kan, om den inte utförs på rätt sätt, göra mer skada än nytta. Detta kan bero på att man påverkar de artrosdrabbade lederna för mycket. Kontakta därför alltid en  djursjukvårdare om du känner dig det minsta osäker på hur du ska gå till väga.

Varför är stretching positivt?
• Blodcirkulationen och ämnesomsättningen i muskeln ökar.
• Muskelspänningar och stelhet minskar.
• Rörelseomfånget ökar vilket ger ökad rörlighet.
• Snabbare återhämtning efter aktivitet, skada mm.
• Du lär känna din hunds muskulatur och leder och på så sätt kanske du snabbare kan upptäcka eventuella spänningar.

När bör man undvika stretching?
• Överrörlighet eller ledinstabilitet
• Akut skada/bristning/hälta
• Feber
• Infektion 
• Inflammation 
• Nedsatt allmäntillstånd

Det är viktigt att inte töja i ytterläge innan hunden utsätts för explosivt arbete. Observera att artroshund INTE ska utsättas för explosivt arbete överhuvudtaget. Det är också att rekommendera att äldre, stelare hundar ska behandlas med försiktighet.

Att tänka på vid stretching
• Hunden bör vara uppvärmd, till exempel av promenad eller annan träning.
• Välj en plats där hunden känner sig naturligt avslappnad och inte spänner sig.
• Att hunden står eller ligger stadigt utan att halka.
• Att du själv står eller sitter bekvämt.
• Arbeta dig sakta och mjukt in i töjningen för att undvika att utlösa sträckreflexen.
• Avsluta varje övning lika försiktigt som du började den.
• Ha tålamod – det tar tid att lära sig själv och hunden.
• Töj ca 10-30 sek. Följ med tillbaka längs med benet. Upprepa 1-2 ggr.
• När du känner att hunden slappnar av, försök töja lite till.
• Familjehunden stretchas 1-7ggr/vecka.
• Bruks/jakt/tävlingshund kan även stretchas efter varje hårdare arbetspass.
• Hund som fått ordinerat stretching i rehabiliteringssyfte bör ha fått ordination på hur ofta.

Läs hela inlägget »

Artikelförfattare: Marie Söderström Lundberg
Hundägaren kan själv lära sig att ge sin hund massage genom fördjupande kurser och utbildningar i massage. Du kan börja med att ge enklare massage och lära känna din hunds muskulatur och leder. På så sätt kan du kanske snabbare upptäcka eventuella spänningar som hunden går och bär på. Längre ner på den här sidan ger jag en beskrivning av hur du kan gå till väga.

Vad händer när du masserar din hund?
• Blodcirkulationen, lymfcirkulationen, utsöndringen och ämnesomsättningen ökar.
• Hjärtfrekvens och blodtryck sänks
• Muskler och senor blir mer elastiska
• Snabbare återhämtning efter skada
• Minskad smärta
• Minskade muskelspänningar och stelhet
• Avslappnande och lugnande
• Frisk, glansig päls
• En hund som tycker ännu bättre om dig…

När kan du massera din hund?
• Stelhet (artros)
• Ledvärk (artros)
• Rehabilitering efter skada och/eller operation
• Spänningar i muskulaturen (artros)
• Dålig cirkulation – ödem (svullnad)
• Stressad, orolig hund

När bör du INTE massera din hund?
• Dåligt allmäntillstånd
• Infektioner, feber
• Akuta inflammationer
• Smärta
• Smittsamma, variga eksem

Enkel massagemanual
Man bör inte ge en ”hel” behandling första gångerna då hunden kan uppleva stress eller rastlöshet om behandlingen blir för lång. De flesta hundar brukar dock uppleva massage som något behagligt och positivt.

Viktigt är att inte tvinga hunden, utan den ska kunna resa sig och välja att avsluta behandlingen.

Hur du kan göra…
• Se till att hunden är rastad.
• Välj en lugn plats, lägg helst hunden på sidan, men låt hunden själv välja position.
• Lugna hunden genom att stryka den medhårs över hela kroppen.
• Börja gärna med att massera hundens käkmuskel (kinder) en liten stund. Fortsätt sedan att massera med cirkelrörelser längs hals och ryggmuskulatur.
• Massera INTE direkt på hals/ryggkotpelaren.
• Öka trycket i dina fingertoppar ju längre du arbetar.
• Upprepa 4-5 gånger på varje muskelgrupp.
• Fortsätt sedan över bröst och bål.

• Framben: Börja nerifrån (tassen) och arbeta uppåt. Lätta på greppet över benstrukturen. Över bog och överarm finns många stora muskelgrupper där du kan arbeta relativt djupt.
• Glöm inte insidan av benet.

• Bakben: Börja nerifrån (tassen) och arbeta uppåt mot knäet. Lägg extra arbete på baksidan av knäet och framsidan ovanför knäet samt stora sätesmuskulaturen (”rumpan”). Har du en mindre hund så kan du arbeta med både framsida och insidan samtidigt.

• Avsluta som du började genom att stryka hunden medhårs över hela kroppen med lugna trygga rörelser.
• Stretcha.
• Eftersom cirkulationen ökar så kan hunden behöva rastas efteråt samt få tillgång till vatten.
• Utsätt inte hunden för hårt arbete direkt efter massagebehandling!

Läs hela inlägget »

Värmebehandling, till exempel elektroterapi, ultraljud och laser, ökar blodcirkulationen i muskulatur runt leden samt ger viss smärtlindring. Man kan i samband med behandlingen även arbeta med passiva rörelseträningar samt töja rörelseomfånget. Denna behandlingsform bör endast utföras av utbildad personal.

Läs hela inlägget »

Simträning är den allra bästa träningsformen. Hunden kan med egna rörelser i det fria vattenmotståndet få ut rörelseomfånget vilket inte går att uppnå lika bra med annan träning. Hunden belastar inte sina leder men tränar muskulatur, senor och ligament. Dessutom lindras smärtan och stelheten samtidigt som konditionen förbättras. Denna träningsform brukar uppskattas mycket bland hundarna!

Tips från Marie Söderström Lundberg

Läs hela inlägget »

Simträning är den allra bästa träningsformen. Hunden kan med egna rörelser i det fria vattenmotståndet få ut rörelseomfånget vilket inte går att uppnå lika bra med annan träning. Hunden belastar inte sina leder men tränar muskulatur, senor och ligament. Dessutom lindras smärtan och stelheten samtidigt som konditionen förbättras. Denna träningsform brukar uppskattas mycket bland hundarna!

Tips från Marie Söderström Lundberg

Läs hela inlägget »

En bra grundkondition uppnås genom regelbunden, skonsam motion och träning. 
Försök undvika extremt hård och monoton träning på hårt underlag samt lek och bus med tyngre hundar. Det gäller att hitta en balans mellan träning och vila. Ibland behövs även återhämtning med vilodagar. Med vilodagar menas att hunden inte ska tränas, bara aktiveras lugnt med promenad eller lugn simträning. Låt inte hunden bli kall, använd gärna täcke och se till att den får ligga på mjukt underlag. Det är viktigt att återställa rörelseomfånget! 

Tips från Marie Söderström Lundberg

Läs hela inlägget »

Nannas massageprojekt

Nanna jobbar som hundmassaör och har gjort en studie på vad massage har för effekter på en artroshund. Läs om hennes och djurägarnas tankar och upplevelser.

21 mars 2016
Jilla uge 19
6 oktober 2015
Jilla uge 15
10 augusti 2015
Jilla uge 11
15 juli 2015
Jilla uge 9
16 maj 2015
Jilla uge 7
13 april 2015
 Jilla uge 5
13 april 2015
Jilla uge 3
18 december 2014
Massören Nanna
18 december 2014
Simba vecka 1
18 december 2014
Jilla vecka 2

En artikelserie om att träna upp en artrosund i skog och mark.

Läs vår populära artikelserie om hur du kan träan upp din artroshund i skog och mark. 
Serien skapades för alla dem som bor på för lång avstånd för att kunna upprätthålla en regelbunden träning hos en hundfysioterapeut.
Det är viktigt att du tar kontakt med din veterinär innan du börjar träna.
 

18 december 2014
Del 1 Juni
18 december 2014
Del 2 Juli
18 december 2014
Del 3 Augusti
18 december 2014
Del 4 September
18 december 2014
Del 5 November
18 december 2014
Del 6 Januari

Massage projekt.
- Presentation av Nanna, massageterapeut.
- Jilla vecka 1
- Massageprojekt fortsätter, Jilla vecka 2
- Simba vecka 1