Artiklar

Under åren har forskningen kring artos gått framåt och vi försöker hålla oss uppdaterade med det material som finns. Nedan kan du läsa ett urval av olika artiklar om artros hos hund.

SÅ BEKÄMPAR DU HUNDARTROS

  • Gå till din veterinär i tid. Vid lindrig hälta inom 14 dagar och vid kraftig hälta inom ett dygn. Vänta inte tills artrosen är fullt utvecklad.
  • Om hunden är överviktig: Börja med att sätta hunden på ett bantningsprogram. Kontakta gärna en dietist. Försök få hjälp. Då är chansen mycket större att lyckas. De flesta större djursjukhus har kostrådgivare. Det viktiga är att ge hunden en balanserad kost.
  • Motion och eventuellt sjukgymnastik.
  • Ge hunden broskuppbyggande kosttillskott och smärtstillande antiinflammatoriskt preparat.

Intenjuv med Frida Lundin, Hundfysioterapeut

Läs intenjuv med Frida lundin om yrket Hundfysioterapeut och ställ frågor i ämnet.

Det finns en uppsjö av fodertillskott på både human- och djursidan i våra länder. Kan man välja rätt och hur ska man tänka? Här kommer några tips för att göra det lite enklare att välja ett bra fodertillskott till sin hund i Sverige. Mycket av det som står här är relevant också för Danmark och Norge, men det finns vissa viktiga skilnader mellan länderna som inte framkommer här. 

1. Om man börjar från början, det heter egentligen inte fodertillskott till djur, den korrekta benämningen är kompletteringsfoder. Här finns ett regelverk i EU som bl.a. föreskriver att producenten/importören ska vara registrerad hos Jordbruksverket. Dessutom finns noggranna instruktioner om hur innehållsförteckningen ska se ut. Så titta på förpackningen när du står och väljer, framgår det ordentligt vad som finns i produkten? Och vem är producenten/importören? Regelverket är till för din och din hunds trygghet och säkerhet! Det ska klart framgå vad som finns i produkten, inte bara avseende beståndsdelar, du ska vara säker på att din hund inte får något som kan vara skadligt! 

2. EU/Sverige har också krav gällande marknadsföringen av produkten. Ett kompletteringsfoder är INTE ett läkemedel! Om det på förpackningen eller i reklamen står att produkten har läkemedelseffekter (t.ex. avsvällande, anti-inflammatoriskt, smärtlindrande), är det att betrakta som ett läkemedel. Och då ska det registreras hos Läkemedelsverket. Då krävs mycket mer omfattande studier på effekt, säkerhet och produktion. 
Ett undantag från denna regel är glukosamin, som är ett läkemedel på humansidan, men där de svenska myndigheterna bestämt att det tillsvidare ska betraktas som ett kompletteringsfoder på djursidan. Men då får producenten INTE hävda läkemedelseffekter. Så titta på förpackningen och på reklamen, låt dig inte luras av otillåten reklam! 

3. Det finns olika typer av kompletteringsfoder för artros på hund. De flesta innehåller beståndsdelar som hjälper lederna att bibehålla en normal funktion. Det är viktigt att man har realistiska förväntningar på ett kompletteringsfoder! Det ska användas på friska djur från medelåldern för att hålla dem i bra kondition upp i åren. Samt också som komplement till medicinsk behandling när artrosen är konstaterad. 

4. Hur ska man då kunna välja? 

a) Ta hjälp av expertisen - fråga din veterinär! Vissa produkter har mer dokumentation än andra, och vissa har inget alls... Veterinären vet vilken dokumentation som finns bakom de flesta produkter, och kan ge dig goda råd. 

b) Ställ höga kvalitetskrav! Välj en produkt från ett företag där du kan vara säker på att kvalitetskraven är höga. Flera läkemedelsbolag framställer också kompletteringsfoder. Till exempel patientföreningens huvudsponsor Boehringer Ingelheim. Då kan man vara säker på att det som står på förpackningen också finns i produkten. Och att det är lika mycket per tablett/skopa i en förpackning likväl som mellan olika tillverkningsbatcher. 

c) Ett tips är att titta efter om producenten/importören är medlem av Branschföreningen Svenska Djurvårdsprodukter. Branschstämplen garanterar att företaget är registrerat hos 
svenska myndigheter, och att man följer svensk lagstiftning. Det ger dig mer trygghet i ditt val.

Läs mer om branschföreningen på www.djurvard.se 

Hoppas att dessa råd har gjort dig lite klokare! En sak är säker, kompletteringsfoder har sin givna plats i artrosbehandlingsstrategin. 

För patientföreningen Hundartros 
Lolita Nilsson 
Leg. vet.

Läs hela inlägget »
Vem är Frida Lundin?

2008 startade jag mitt företag i liten skala och i februari 2009 bildades Åre HundRehab. Sedan dess har jag jobbat med rehabiltering och friskvård av hundar på heltid.
När jag inte står med armarna i poolen utbildar jag för Hundsteg och Svenska Fysioterapiskolan, har olika kurser och föreläsningar om hundens fysik och hälsa samt sitter som ordförande i Patientföreninegn Hundartros.
Fritiden spenderar jag helst med mina två hundar Loka och Jänta och gärna på fjället.

Intervju med Frida Lundin

Hur skiljer sig en hundfysioterapeut mot en veterinär?

En Hundfysioterapeut jobbar med behandling av mjukdelar i form av massage, laser, muskelträning simning mm. Det gör sällan en veterinär. Det är dem som ställer diagnosen och sedan är det vi som behandlar det vi kan med mjukdelar och rörelser. Ofta i samarbete med veterinären då vi behöver komplettera varandra.

Måste hunden vara skadad för att få träffa en hundfysioterapeut?

Nej. Många väljer att besöka en hundfysioterapeut i förebyggande syfte. För att få en status på hundens muskulatur. På så vi kan vi jobba mer förebyggande.

Vilka behandlingsmetoder jobbar man med inom fysioterapi på hund?

Det finns massor. De absolut vanligaste är massage och stretching. Sedan kommer nog simning i pool eller ett gåband i vatten. Laser blir också vanligare och vanligare. Men förutom det finns det en rad andra behandlingsmetoder som t.ex. TENS (el), ultraljud, intraljud, balansträning och vibrationsträning bara för att nämna några.

Kan min artrosdrabbade hund få hjälp genom att besöka en hundfysioterapeut?

Absolut! Vi kan dels hjälpa till med en mjukare och sundare muskulatur men även med att bygga upp en starkare muskulatur. Det är viktigt att ha stark lednära muskler för en artroshund och samtidigt jobba med att bibehålla eller öka rörelsen i lederna.

Finns det försäkringar som täcker besök hos en hundfysioterapeut?

Ja, de allra flesta försäkringsbolag täcker en viss del av rehabiliteringen. Men det måste komma md remiss från veterinären för att försäkringen ska ersätta.

När kan det vara bra att uppsöka en hundfysioterapeut?

När hunden behöver bygga mer muskler, när hunden känns spänd eller stram i sina muskler, när den har fått en skada eller diagnos i rörelseapparaten. Då kan vi göra stor skillnad!
 

Ställ din fråga!

Har du frågor eller funderingar kring ämnet hundfysioterapi som du skulle vilja ställa till Frida så har du nu chansen!

Under 3 veckors tid (tom 11 nov ) så kommer Frida att besvara frågor kring hundfysioterapi här på vår hemsida.
Det ända du behöver göra är att skriva din fråga i "frågeställningsrutan" nedanför.
Svar publiceras här på hemsidan inom 2-5 dagar.

Välkommen med din fråga!

Läs hela inlägget »
Nanna Lambert
Hej

Jeg hedder Nanna, og jeg er uddannet hundemassør. Jeg har siden 2009 haft min egen klinik. Her har jeg 1-2 gange om ugen primært haft besøg af hunde med gigt og opererede hunde. I årenes løb har jeg taget kursus i adfærd, førstehjælp og genoptræning hos hunde. Jeg har ikke selv hund, da jeg tilbyder pasning hjemme hos mig selv. Det giver mine to piger mulighed for at opleve alle glæderne og ansvar ved at have hund.

Jeg ser frem til at besvare dit spørgsmål :-)

- Hvor langt må min hund gå når den har gigt?

Der er desværre ikke noget entydigt nemt svar til det spørgsmål. Hunde er forskellige og har forskellige smertegrænser, så det vigtigste er at du holder øje med den efter tegn på træthed. Mange små gåture vil altid være bedre end en enkelt rigtig lang tur.
Start med en 7-8 min gåtur 4 gange dagligt hvis det kan lade sig gøre. Hold øje med din hund, og sæt derefter tiden op, virker den træt og haltende, så træk nogle minutter fra og bliv på det ’niveau’ i nogle dage. Hunde med gigt skal ikke overmotionere, men det er vigtigt at de holdes i gang, musklerne må ikke miste deres styrke – det er dem der støtter det dårlige led.
Og hvis det er muligt, så gå helst på blødt underlag.

- Kan massage hjælpe min gigthund?

Nej og Ja..
Massage kan ikke stoppe den nedbrydning af brusk der foregår i leddet. Gigt er en sygdom, som massage ikke kan stoppe eller bremse.
Men.. massagen kan hjælpe din hund med mange af de problematikker der følger i kølvandet på gigt.
1.     massage og træningsøvelser hjælper med at holde gang i leddet, så ledvæsken ikke reduceres.. det er ledvæsken der fungerer som smørrelse i leddet
2.     massage løsner de spændte muskler – og overspændte muskler der naturligt vil komme, når hunden kompenserer for en ømt led.
3.     massage sætter gang i kroppens egne naturlige smertestillende stoffer
Så massage kan hjælpe din hund meget, hyppigheden af massage varierer fra hund til hund, men som oftest kommer en førstegangshund på besøg i et par uger i træk, for at få løsnet alle spændingerne, derefter går der længere og længere tid mellem massagerne. Vær opmærksom på at vådt og koldt vejr ikke er godt for leddene, og i efteråret/vinteren kan der derfor blive kortere mellem massagerne.

- Anbefaler du smertestillende medicin til min gigthund?

Din hund skal ikke have ondt, så har den smerter og halter, så skal den smertelindres efter bedste evne øjeblikkeligt. Der findes dog rigtig mange gode muligheder for at afhjælpe din hund med smerterne på længere sigt.. foder med Omega 3, Canosan – et kosttilskud med samme virkning som glucosamin, massage, dækken til hunden i de kolde måneder og regelmæssig motion. Jeg har oplevet flere hundeejere der ikke behøvede give deres hund smertestillende, da de først var kommet i gang med massage, canosan og dækken

- Hvordan foregår massage af en gigthund?

Massage af en gigthund er ikke meget anderledes end massage af en brugshund eller skadet/opereret hund. Først vurderes hunden, den palperes (mærkes igennem) og man kigger på dens benbevægelser efter smerter/halthed. Er det første gang hunden er på besøg, får den som regel lige mulighed for at snuse lidt rundt og falde til ro. Derefter skabes kontakten mellem massør og hunden, og massagen kan begynde. Har hunden ikke været hos massør før, kan man ikke forvente at den slapper 100% af og overgiver sig, da meget er nyt, men langt de fleste hunde finder hurtigt ud af hvor rart det er.
- Hvor ofte skal min hund have massage?
En ejer med en hund der har gigt, kan forvente en hyppighed på alt mellem 3 til 8 uger.. måske endda mere. Det kommer helt an på gigtens karakter, hundens fysiske form, smertegrænser, vejret og ejers vilje til at motionere/træne hunden.

- Kan massage stoppe gigten?

Nej. Gigt er en sygdom, en nedbrydelse af brusken i leddet, og massage kan hverken nedsætte udviklingen af sygdommen eller standse den, men massage kan smertelindre og styrke det udsatte led.

- Gør massage ondt på min gigthund?

En massør vil altid bestræbe sig på at hunden ikke får overskredet sine smertegrænser, får hunden ondt, vil den ikke bryde sig om at komme igen, og massage er vigtig for en hund med gigt.
Man kan af gode grunde ikke tale med en hund og forklare den det fornuftige i, at det skal gøre ondt før det bliver godt. Massagen er bygget på tillid og kontakt.
 

Ställ din fråga till Nanna!

Har du frågor eller funderingar kring hundmassage som du skulle vilja ställa till Nanna så har du nu chansen!

Under 3 veckors tid (tom 8 augusti) så kommer Nanna att besvara frågor gällande hundmassage här på vår hemsida.
Det ända du behöver göra är att skriva din fråga i "frågeställningsrutan" nedanför.
Svar publiceras här på hemsidan inom 2-5 dagar.

Välkommen med din fråga!
Läs hela inlägget »
Selvom din hund har fået konstateret gigt, er det vigtigt at holde den i god form.
Der er mange fordele ved at dyrke motion – hunde og mennesker er ikke særlig forskellige når det gælder sund levevis, både hund som ejer kan opnå en masse helbredsmæssige fordele ved regelmæssig motion.
Hunde der har gigt, vil som oftest forsøge at skåne det/de dårlige led. I starten vil det have den ønskede effekt, hunden letter smerterne i det dårlig led. På sigt vil det dog få den uheldige konsekvens at andre led bliver overbelastede til følge. Samtidig vil den støttende muskulatur omkring det dårlige led blive mindre på grund af inaktivitet. Derfor er det vigtig at opretholde styrken i de omkringliggende muskler samt holde leddet i gang. Led der ikke bruges bliver endnu mere stive og ubevægelige. Derved kan en ond spiral starte, smerter kan forudsagde inaktivitet, som kan give yderligere smerter grundet manglende styrke osv. Så derfor er det vigtigt at holde hunden i gang.
Overvægt og inaktivitet er noget af det værste for en gigthund. En let regelmæssigt motion er det bedste.
Vær opmærksom på at jo tungere en hund er i forhold til sin højde jo mere belastning er der på dens muskler, led og knogler. Vægt og kropsbygning kan være afgørende for hvilken type motion, der egner sig bedst til hunden.
At komme i god form er ikke noget der sker på rekordtid. Kombinationen af motion, ernæring og ændringer i vaner samt livsstil er sammen med til at skabe forandringen.
Det er vigtigt ikke at overmotionere hunden. Har din hund gigt, er det vigtig at tilrettelægge træning efter hvor meget din hund kan holde til.
Den daglige motion:
Ofte er det ikke de store ændringer der skal til i hverdagen for, at du kan styrke din hund.
Den daglige gåtur er et godt sted at starte. Start blidt ud for ikke at overanstrenge din hund. Vær opmærksom på at nogle hunde kan glemme de har ondt, hvis de er meget optagede af leg eller lignende.
Tag evt. tid på gåturen – en dejlig gåtur kan til tider blive længere, end man egentlig regner med.
Underlaget på gåturen har også betydning og giver forskellige muligheder for træning. Varieret underlag påvirker hundens proprioceptorer (sanseceller) og stimulerer/træner også de helt små lokale ledstabiliserende muskler.
Proprioceptionen kan også forklares som en del af hundens kropsbevidsthed, og er den sans der opfatter hvor hundens lemmer er henne (dvs. hvad er retningen.. oppe/nede/til siden mm).
Så lad f.eks. hunden gå på græs, blød skovbund eller lignende ujævnt (blødt) underlag og sansecellerne vil herved blive stimuleret.
Undgå ensidig træning på hårdt underlag, da dette er hårdt for leddene.
Det er vigtigt at hunden har en god kropskontrol, samt en god balance og at den er smidig. Jo mere stabil en kropsstamme hunden har jo lettere og mere ubesværet kan den bevæge sig. Dette kan trænes på den daglige gåtur. Det handler om at motivere og aktivere din hund til bevægelse, uden at presse den for meget.
Er du i tvivl om, hvor meget din hund kan holde til? så kontakt din dyrlæge, fysioterapeut eller hunmassør.
Husk lidt motion er bedre end ingen motion – så nyd sommeren i naturen sammen med din hund.

Louise Struer
Hundemassør
Läs hela inlägget »
Maths Lindberg,
arbetar vid och är delägare i Husdjurshälsans Veterinärkliniker i Göteborgsregionen.  Legitimerad djursjukskötare med specialinriktning på röntgenundersökningar och Anestesi (sövning av djuren). Utbildar i röntgenteknik sedan många år tillbaka på privata och statliga kliniker. Maths är aktiv i viltspår med sina 3 schäfrar, varav 2 har artros som behandlas. 

 Frågeställning:

- Vad kan man utläsa vid en röntgenundersökning av leder och skelett? 
Röntgen är idag lite av överblickande diagnostik (MR och CT ger mer information). Man kan som exempel se utvecklad artros, spondylos (förbeningar mellan ryggkotorna) och en del andra förändringar. 

- Kan man alltid se ledförändringar med röntgen?
Nej, det kan man inte, vid misstanke bör man göra en artroskopi, Veterinären undersöker leden med en liten kamera. 

- Får man svar direkt efter undersökningarna? 
 Ja, i flesta fall – ibland måste veterinären studera bilderna i detaljer och då tar det någon dag innan du får svar. 

- Måste man alltid söva/sedera hunden vid röntgenundersökningar av leder? 
Ja, nästan alltid – att utföra en undersökning av leder är inte så enkelt, uppgiften för röntgenpersonal är att ta korrekta bilder för att hitta millimeter förändringar, svårt nog ibland om hunden är sederad och nästan omöjligt om hunden är vaken och har ont. 

- Vad kan du ge för råd till hundägare som misstänker att hunden har artros? 
Kontakta genast veterinär för undersökning och diagnosticering, det finns så mycket hjälp att få för hunden – mediciner som dämpar inflammationen i leden, rehabilitering – du kan lära dig hur du ska massera hundens muskulatur av hundfysioterapeuter. 
 

Frågeställning inom röntgenteknik!

Har du frågor eller funderingar kring detta ämne som du skulle vilja ställa till Maths så har du nu chansen!

Under 3 veckors tid (tom 31 maj) så kommer Maths att besvara röntgenrekniska frågor här på vår hemsida.
Det ända du behöver göra är att skriva din fråga i "frågeställningsrutan" nedanför.
Svar publiceras här på hemsidan inom 2-5 dagar.

Välkommen med din fråga!
 
Läs hela inlägget »
5 mars 2015
Vad är Pennhip

Den nya röntgentekniken fungerar ungefär som en digitalkamera vilket betyder att vi inte behöver framkalla filmen i mörkerrum utan laddar in och lagrar dem direkt i datorn. Med hjälp av våra röntgenprogram kan vi justera bilderna för att lättare kunna diagnostisera eventuella skador eller sjukdomar.
Röntgenbilderna kan brännas på CD eller skickas som e-mail till röntgenexperter över hela världen vid behov av konsultation. Inom en snar framtid kommer PennHip acceptera e-mail bilder vilket innebär att vi inte behöver skicka CD till USA.


HöftledsröntgenHöftledsdysplasi (HD):
Detta är det vanligaste ortopediska lidandet hos hund. Mycket har gjorts för att minska att defekten förs vidare genom avelsarbete. Trots detta finns det raser som har 50 % HD frekvens (internationell siffra). Definitionen för HD är det glapp som uppstår i höftleden och därefter de pålagringar och utplattning av lårbenshuvudet och grundning i höftskålen.

Tidig diagnos med PennHip metoden ger möjlighet att hjälpa valpen så att lidandet minskar under hundens liv. Det viktigaste är att hålla hunden smal och väl musklad.
De operationsmetoder som finns innebär att hunden skall opereras före 11 månaders ålder för att uppnå bra resultat Metoderna är Symfysiodes och Tripel pelvic osteotomy (TPO). SKK höftledsröntgen: De flesta rasklubbar har valt denna metod för att diagnostisera höftledsdysplasi (HD).

Denna höftledsröntgen skall göras tidigast vid 1 år. Vid denna metod tas en röntgenbild i ryggläge med sträckta ben. Kritiken mot denna metod är att det är en subjektiv metod där olika avläsare kan ge olika utlåtande. Metoden har en tendens till att underdiagnostisera dvs hundar som bedöms friska vid 1 års ålder riskerar senare utveckla arthros (pålagringar).

PennHip höftledsröntgen: Höftledsröntgen från 4 månader. Denna röntgen metod har använts sedan 1982 vid universitetet i Pennsylvania, USA. Metoden mäter glappet i leden sk. distraction index ( DI) och hundar med ett värde över 0,55 (DI) innebär en större risk för att hunden kan få höftledsdysplasi eller få grad C, D eller E vid SKKs analys. Fördelen med att förutsäga om hunden kommer att få dåliga höfter är att veterinären kan ge råd hur valpen skall födas upp, tränas och eventuellt opereras för att minska artros i leden. Metoden kan också ge värdefull information för avelsarbetet med att välja de med lägst DI och tidigt veta vilka som ej lämpar sig som avelshund. De digitala röntgenbilderna skickas till analys i Pennsylvania, USA som läser bilder från hela världen. Avläsnings-svaret beskriver hur individen (din hund) ser ut (dysplasi och pålagringar) och vad den har för DI samt hur bra den är inom rasen. Nackdelar med metoden är att analyserna bara genomförs på ett ställe och att det finns en risk för överdiagnostisering. Detta innebär att det finns en liten risk att hundar med bra höfter blir klassad som ”riskhöft”.

Unga hundar med DI under 0,55 har stor sannolikhet att få grad A och B vid SKK röntgen dvs .friska höftleder och lämpliga för avel.


PennHIPHöftledsröntgen redan vid 16 veckors ålder
Hundar föds med en "normal" höftled, även de som utvecklar HD. Under tillväxtperioden kan benet komma att växa mer än omgivande mjukdelsvävnad (muskler, ledkapsel och ligament) vilket resulterar i en obalans som leder till att höftledskulan tenderar att glida ur led. Diagnosen blir då höftledsdysplasi i olika grad.

Höftledsdysplasi (HD) betyder avvikande utveckling av höftleden. Redan 1966 definierade de svenska veterinärerna Sten Erik Olsson höftledsdysplasi hos hund som "en varierande grad av slapphet i höftleden vilket leder till subluxation hos den unga hunden och därmed blir acetabelum grund och femur huvudet tillplattat. Dessa förändringar leder senare till osteoarthrit."

Problemen med HD
- Det finns ingen medicinsk eller kirurgisk behandling
- Det är det vanligaste nedärvda ledproblemet hos hund.
- Mer än 50% av hundarna inom vissa raser är drabbade.
- Leder som är drabbade av höftledsarthros leder till smärta, stelhet och nedsatt livskvalitet.
- Drabbar fler storvuxna raser än mindre raser.
Vi använder idag, tillsammans med övriga världen, OFA- och FCI-metoden för att fastställa om hunden har höftledsdysplasi eller inte. Endast en röntgenbild tas, med benen kraftigt bakåtsträckta. I Sverige använder vi sedan Norbergs vinkel som mätinstrument. Den avläsnings-skalan fungerar inte på vissa raser t ex så har drever en sådan höftled som inte kan god-kännas enligt den mätmetoden..

PennHIP-metoden
Vid en PennHIP-röntgen sövs hunden på vanligt sätt. Den sövda hunden placeras på rygg på röntgenbordet och från detta läge tas tre röntgenbilder där bakbenen sätts i olika positioner.

De tre lägena är:
1. utsträckta höfter,
2. komprimerade höfter och
3. distraktion (fingerad belastning).
1. Det utsträckta benläget är lika som vid vanlig höftledsröntgen och kan även avläsas som ett sådant.
2. Vid det komprimerade läget använder man sig av hjälpmedel för att trycka i hop höfterna från sidorna. Benen hålls då i 90 graders vinkel, lika det läge som när hunden står på benen. Röntgenbilden från detta läge visar hur väl kulan passar in i skålen.
3. Vid det belastade läget (distraktion) sätter man ett hjälpmedel mellan benen, som även här hålls i 90 graders vinkel, man trycker sedan lätt för att fingera kroppslig belastning motsvarande hundens viktfördelning på bakbenen, och i det läget tas röntgenbilden. I de båda senare fallen handlar det inte om några kraftiga belastningar, det är inget som gör ont på hunden..
Vid röntgentillfälle 2 och 3 gör man på följande sätt:

2. Komprimerade höfter
Höfterna komprimeras genom ett lågt tryck med hjälp av "kuddar".

3. Distraktion (belastad läge)
Ett specialkonstruerat verktyg används som hjälpmedel får att fingera en normal belastning av höfterna.

Benens läge vid röntgentillfälle 2 och 3.
Vid både kompressions- och distraktionsläget hålls benen i 90 graders vinkel.

Att det redan vid 16 veckors ålder går att bedömma höftleden beror på att Smith genom 10 år av forskning belagt att det inte är någon skillnad mellan en höftled som röntgas vi 4 månaders ålder, 1 år, 2 år eller 3 år. Höftleden överensstämmer helt med de senare gjorda röntgentillfällen. Det är också mer säkert att sedera en hund som fyllt fyra månader utan att komplikationer uppstår.

Undersökningens tre röntgenlägen
Från de tre lägesbilderna från röntgen, kan PennHIP-metoden avläsas. Jämförelser mellan bilderna gör att man kan mäta hur tajt höften sitter. Mätningen sker framförallt från bilderna 2 och 3. Vid kompressionsbilden sätter man en mittpunkt i den cirkel som utgörs av höftledsskålen och en punkt vid mittpunkten på höftkulan. När man sedan jämför dessa två punkter med distraktionsbilden (belastade ben) kan man avläsa hur mycket höftledskulan glider ur sitt fäste. Man räknar ut hur långt i från varandra dessa två punkter hamnar.

Ett exempel på röntgenbilder PennHIP av en Labrador
PennHIP-röntgenbild 1:
benen är utsträckta som vid vanlig höftledsröntgen. Denna bild visar en höft som antagligen skulle bedömmas som felfri.

PennHIP-röntgenbild 2 (samma hund som bild 1):
benen är komprimerade så att man ser hur väl höftledsskålen sluter sig runt höftleds-kulan.Kulan sluter väl till skålen.

PennHIP-röntgenbild 3 (samma hund som bild 1 och 2):
benen är här belastade (distraktion) här ser man hur höftledskulan glider ur höftledskålen. Denna hund kommer att utveckla HD.

Mätinstrumentet Distraction Index
PennHIP använder sig av en egen skala för att mäta glappet i leden. Skalan som används kallas för Distraction?Index (DI) och anges i steg från noll till ett. Där alltså 0 är en totalt felfri höft och 1 en gravt felaktig höft. Ju lägre DI desto tajtare höfter. Ger avläsningen ett värde under 0.3 DI så har hunden en mycket tajt höft. Dessa värden är upprepningsbara, alltså de ger samma resultat varje gång - vid varje avläsning och även vid förnyad röntgen. Därför blir PennHIP en helt igenom objektiv avläsningsmetod för höftledens slapphetsgrad.

Bedömning av höftledsröntgen med PennHIP
Från forskningen vet man att olika raser har olika benägenhet att utveckla artros därför är Distraction Index också rasanpassat. Varje ras har sin egen skala och varje ras har fått sitt eget medeltal. För t ex golden retriever så är medeltalet 0.54 DI, höfter som ligger under det värdet tillmäts de tajtare. Vill man åstadkomma bättre höftledsstatus ska man alltså välja en hund som ligger under det värdet vid ett avelsval. Redan efter bara någon generation kan man se effekten av valet. Avkomman har tajtare höfter och därmed kommer man närmare höftledsfriska hundar, både i dessa generationer som i kommande, om man fortsätter att använda metoden som hjälpmedel i avelsurvalet. Databasen i PennHIP Distraction Index kommer från hela världen och har idag ett register på tusentals hundar och över 160 raser, registret växer ständigt.

10 år av forskning, 11 år som använd metod i hela världen
Allt fler väljer att använda PennHIP som ett komplement till den vedertagna röntgen. PennHIP-metoden har använts i över 10 år, och inte ett enda fall har kunnats konstaterats gett fel avläsningssvar. Hundar som röntgades vid tidig ålder har obducerats vid sin död och där svaret varit tajta höfter, så har hunden även vid sin död haft tajta höfter. De äldsta hundarna som obducerats har varit 14 år. Innan metoden lanserades, har Gail Smith tillsammans med flera veterinärer, forskat i 10 år.

Fördelar med PennHIP-metodenPennHIP för avelshundar
Aveln kan koncentreras på de djur som har stramast höfter (inget eller litet glapp i höftleden). Därmed minskas risken för avkomman att utveckla arthros i höftleden. PennHIP för ”vanliga” hundar (t ex de som vill kunna aktivera sin hund - träna, tävla osv) För den enskilda ägaren kan PennHIP också vara till hjälp. Många satsar på en hund för att kunna träna eller tävla i olika hundsportsammanhang, eller så ska hunden bli en arbetande hund i människans tjänst. Om man då redan vid 16 veckor får en status på att höften är slapp, kan ägaren tillsammans med veterinär sätta in ett åtgärdsprogram för att lindra utvecklingen. Genom foder, medicinering och anpassad motion kan hunden få en bättre chans att inte utveckla alltför kraftig HD och hålla sig starkare i höften genom åren.

Vem kan utföra PennHIP-röntgen
Rätt utförd höftledsröntgen med PennHIP-metoden kan du bara få avspecialutbildad veterinär. Röntgenbilder accepteras endast från utbildade och certifierade PennHIP-veterinärer. Avläsningen av röntgenbilderna görs i USA på Pennsylvania University. De skickas åter som en konfidentiell handling till den PennHIP-utbildade veterinär som genomfört röntgen. Svaret stannar alltså mellan hundägaren och veterinären. Det är upp till hundägaren att besluta hur han eller hon vill använda sig av informationen. Svaret kan alltså inte ses eller läsas i något register.

Från Djurdoktorn.se

PennHIP-röntgenbild 1: benen är utsträckta som vid vanlig höftledsröntgen. Denna bild visar en höft som antagligen skulle bedömmas som felfri.
PennHIP-röntgenbild 2 (samma hund som bild 1): benen är komprimerade så att man ser hur väl höftledsskålen sluter sig runt höftleds-kulan.Kulan sluter väl till skålen.
PennHIP-röntgenbild 3 (samma hund som bild 1 och 2): benen är här belastade (distraktion) här ser man hur höftledskulan glider ur höftledskålen. Denna hund kommer att utveckla HD.
Läs hela inlägget »
5 mars 2015
Vad är spondylos?
18 december 2014
Maths Lindberg forelæste på vores årsmøde 2008
18 december 2014
Slank hund
18 december 2014
Smertefri hund
18 december 2014
Hunde med gigt og overvægt