Kost og mosjon

Her finner du våre artikler, tips og råd om ernæring. 

NOEN EKSEMPLER PÅ HVORDAN DU KAN FOREBYGGE OVERVEKT HOS DIN HUND 

 • Valper: Velg valpefor tilpasset størrelse og rase 
 • Seniorer: Tilpass med seniorfor til den eldre/gamle hunden (5-7 år avhengig av rase). Eldre hunder rører som oftest mindre på seg, men vi glemmer og minske på matmengden. 
 • Vær nøye med formengden. Velg rett dosering. 
 • Bruk kvalitetsfor. 
 • Mosjon/trening: Mengden mosjon varierer mellom rase og individ. 
 • Gi godbiter kun ved spesielle tilfeller, som for eksempel belønning eller trening.
 • La deg ikke lokke av hunden tiggende øyner. Hunden tigger ikke fordi den er sulten. Tigging kan utvikles til en oppførsel.

30.01.2009
Sammanfattning av överviktsföredraget.

En kraftigt överviktig hund ska innan ”bantning” undersökas av veterinär så att man kan utesluta sjukdom. Det är viktigt att hunden minskar vikten under flera månader, det finns inga genvägar – utan att den riskerar ohälsa.Tänk på att göra detta under en längre tid, kanske 3-12 månader.

I de fall hunden ökat måttligt i vikt på grund av lite extra mat/för lite motion – så kan man med enkla medel korrigera detta.Ta bort det där ”lilla extra” du ger, smörgås-matrester eller kanske ibland fodertillskott. Öka promenaderna och hitta på lekar där hunden måste röra på sig.

Hundfoder innehåller oftast allt din hund behöver, det finns dock avvikelser. Att enbart minska fodermängden kan på sikt, ge obalans i kroppen och bli en svältsituation. Man ska använda under en tid, vad vi kallar viktminskningsfoder, det finns även alternativ för hundar med speciella behov, som inte svara på viktminskningsfoder.

Beroende på hundras, så betyder några hekto till kilo i övervikt – som om du själv ökar din vikt med kanske 2-20 kilo, det kan vara något att fundera över. Det fett man känner på utsidan är bara en del, fett ansamlas även på insidan – där det trycker ihop organ och belastar lederna.

Hunden kan inte välja, vi måste aktivt göra det för den. Ta kontakt med din veterinärklinik – där finns kostrådgivare som vet hur allt detta fungerar och de ger dig gratis råd om vad som passar just din hund och hur du ska gå tillväga.

För hundar med artros kan övervikten vara avgörande om hur länge kroppen orkar med, det blir minskad rörelseförmåga – på grund av att trycket på lederna ökar risken för mer artrosbildning, förutom påverkan av hjärtat och andra organ.

Detta är ju inte vad vi önskar vår vän.

Det är aldrig försent, att börja viktminska eller förändra hundens matvanor – eller kanske till och med våra egna vanor, som vi har med vår hund. Jag tror att fakta måste till för att vi ska kunna ta till oss saker, oavsett hur svårt det kan vara. 

En sak är säker: Tillsammans med oss i föreningen och din veterinär/kostrådgivare/ eller föreningens medlemmar får du den hjälp, du kanske söker.

 

Hör gärna av dig!
Maths Lindberg
Kassör och Kostrådgivare

Läs hela inlägget »

Det är viktigt att hunden inte är överviktig. Hunden belastar frambenen med ca 65 % av sin totala vikt. Detta är värt att beakta, särskilt om hunden har artroser i någon av frambenens ledstrukturer. Tänk även på att minska fodergivan om hunden motioneras mindre och att en äldre hund inte har samma energibehov som en yngre hund.

Tips från Marie Söderström Lundberg

Läs hela inlägget »

En hund med artros är en hund med ett slags handikapp. Därför måste man som husse och matte också lära sig vad detta handikapp innebär. Det handlar om att på ett tidigt stadium uppmärksamma när ens hund har besvär och om möjligt förebygga och bromsa artrosutvecklingen. Det är bra att ta kontakt med någon som är kunnig inom området och på så sätt få en individuell rådgivning och träningsplanering som gäller för just din hund. Hunden har kanske behandlats med någon form av antiinflammatorisk medicin och det är viktigt att inte öka belastningen alltför snabbt eller för tidigt. Man ökar belastningen och motionen långsamt och successivt.

Tips från Marie Söderström Lundberg

Läs hela inlägget »

Hundar med artros och övervikt.

I mitt arbete, möter jag hundägare som från sin veterinär fått diagnosen artros på sin hund. 
Min erfarenhet av dessa besök visar att det finns olika grader av artroser och olika hundraser/typer av hundar med artros.
Därmed varierar min rådgivning, beroende av ras, ålder och typ av problem.
Jag tar jag alltid kontakt med en veterinär som har mycket god kunskap och erfarenhet av problematiken.
NOVOS veterinärer, alltså föreningsmedlemmarnas expertråd bistår alltid med sin kunskap 
– när vi vill och behöver omsätta rådgivningen i praktiken.

Allmänna råd:

Hundar ska hållas smala, det innebär att man ska se till att hunden inte får onödigt fett på kroppen, håll den slank och se till att muskler byggs. 
Aktivera din hund, utifrån vad den klarar av, se till att ni har det kul – utifrån vad hunden vill och klarar av att utföra. Självklart ska vi inte gå till överdrifter, när det gäller motion. 
Du ska enkelt känna hundens revben, om inte…ta kontakt med någon som vet hur man gör vid viktminskning.
Musklerna etc. håller ihop skelettet och gör att hunden har förmågan att röra sig.

Unga hundar med övervikt, som känner smärta eller obehag vid rörelser ska i första hand veterinärundersökas, då får hunden den behandling som krävs - därefter kan man ibland rekommendera en typ av foder, som passar individen, så att hunden håller sin önskade vikt.
Det är viktigt att känna till att foderleverantör foder i allmänhet inte är avgörande, det finns även skillnader mellan foder och foder!
Se till din egen hunds behov!

Hundar med överviktsproblem; ägaren/veterinären/rådgivaren ska planera och genomföra ett foderprogram som passar din hund.

Äldre hundar verkar vara de flest förekommande hundar med besvär av artros och är oftare överviktiga.
Dessa hundar behöver omgående ett viktminsknings/behandlingsprogram.
Jag arbetar alltid med veterinär som är specialiserad inom ortopedi och näringsfysiologi – även nu NOVOS veterinärerna. De kan ge sin syn på hundens problematik.
Detta är mycket viktigt för att du som hundägare ska kunna göra det rätta – för din hund.
Landets främsta ortopeder och näringsfysiologer, finns alltid i min närhet för rådgivning.

Utifrån det här, ger jag ger tips och råd i min roll som kostrådgivare. 
Det är viktigt att hundägaren får denna samlade kompetensen presenterad, så att man har lättare att förstå vad som händer, följa sjukdomens utveckling och få kunskap om vad som händer i skelett och muskulatur.

Jag kan inte ge en generellt rådgivning, man måste se till individens/din hunds behov.

 

Tillskotts preparat ger i många fall en gynnsam rörelse förbättring.
Studier visar olika resultat, kliniskt kan man ofta påvisa att hundarna i många fall verkar må bättre och ha en bättre rörelseförmåga enligt hundägarens berättelse.

När det gäller överviktiga hundar i allmänhet, så ska man vända sig till sin veterinärklinik, 
där får man rådgivning av en veterinär som gör en hälsokontroll , ibland via blodprov och/eller andra undersökningar– ifall sjukdom föreligger.
 
Räcker det att minska på dagliga matransonen till din överviktiga hund? 
Svaret är Ja och Nej. 
Ja- du måste avstå att ge hunden frukostsmörgåsen, lunchresterna och kvällstillbehören, som exempel. Ge din hund det den behöver, ingen annat. Ofta räcker det för en viktminskning.
Öka motionen, enligt en plan/program - så förbränns mer fett. Det räcker ibland att öka antalet promenader eller att du promenerar längre tid. 
 
Nej-   ibland är inte detta tillräckligt för hundens viktminskning.
Ditt val av foder måste ändras.
Fråga din veterinär om hjälp, de kan hjälpa att hitta rätt metod som passar just din hund.

Det är inte så lätt att förändra hundens matvanor och absolut inte vårt eget synsätt.
Att få struktur på sig själv och familjen i ett viktminskningsprogram, är sannerligen en utmaning, jag tror det är viktigt att man ändrar rutiner och vanor under en längre tid.
Det är bättre att hunden minskar i vikt under en längre tid – än inte alls.
Lugn, anpassat och enligt din egen planering – än att ha bråttom och tro att man måste genomföra detta, här och nu.
 
Tänk på att hundar kan ha olika behov, hundar är individer.

Det finns olika sorters viktminskningsfoder, ibland skiljer de sig åt– kontentan är att man oftast minskar fettmängd och det totala energiinnehållet. 
Det finns även ändra möjligheter.

Oavsett vilket man väljer – se till att foder/behandling är anpassad din hund.
Det är viktigt att man inte minskar fodermängden så mycket, att hunden svälter.
Kostrådgivningen är kostnadsfri på de flesta av landets veterinärkliniker.

Maths Lindberg
Kostrådgivare vid Djurkliniken Husdjurshälsan i Göteborg

Läs hela inlägget »

Siste innlegg

Siste kommentarer

 • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

 • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

 • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

 • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

 • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Arkiv

Linker

-

Tags

-

Läs om träningsråd för en artroshund i vår populära träningsserie.