Intervju med Maths Lindgren, röntgentekniker och Patientföreningens kassör!

Maths Lindberg,
arbetar vid och är delägare i Husdjurshälsans Veterinärkliniker i Göteborgsregionen.  Legitimerad djursjukskötare med specialinriktning på röntgenundersökningar och Anestesi (sövning av djuren). Utbildar i röntgenteknik sedan många år tillbaka på privata och statliga kliniker. Maths är aktiv i viltspår med sina 3 schäfrar, varav 2 har artros som behandlas. 

 Frågeställning:

- Vad kan man utläsa vid en röntgenundersökning av leder och skelett? 
Röntgen är idag lite av överblickande diagnostik (MR och CT ger mer information). Man kan som exempel se utvecklad artros, spondylos (förbeningar mellan ryggkotorna) och en del andra förändringar. 

- Kan man alltid se ledförändringar med röntgen?
Nej, det kan man inte, vid misstanke bör man göra en artroskopi, Veterinären undersöker leden med en liten kamera. 

- Får man svar direkt efter undersökningarna? 
 Ja, i flesta fall – ibland måste veterinären studera bilderna i detaljer och då tar det någon dag innan du får svar. 

- Måste man alltid söva/sedera hunden vid röntgenundersökningar av leder? 
Ja, nästan alltid – att utföra en undersökning av leder är inte så enkelt, uppgiften för röntgenpersonal är att ta korrekta bilder för att hitta millimeter förändringar, svårt nog ibland om hunden är sederad och nästan omöjligt om hunden är vaken och har ont. 

- Vad kan du ge för råd till hundägare som misstänker att hunden har artros? 
Kontakta genast veterinär för undersökning och diagnosticering, det finns så mycket hjälp att få för hunden – mediciner som dämpar inflammationen i leden, rehabilitering – du kan lära dig hur du ska massera hundens muskulatur av hundfysioterapeuter. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-