Ger glukosamin biverkningar?

Fråga 
Min lapphund äter glukosamin andra veckan och har börjat kräkas strax efter han ätit. Han får det då han har en lätt benpålagring i vänster armbåge. Han får ju 1 gram per dag de första 30 dagarna. Kan det vara någon biverkan på glukosaminet? Hur vanligt är det med illamående och kräkningar? Försvinner problemet efter ett tag? Vad ska jag göra?

Svar
Det är inte vanligt, men det förekommer, att hundar reagerar med biverkningar när de äter kosttillskott som innehåller glukosamin och kondroitin. Om din lapphund kräks på grund av att den fått glukosamin är därför svårt att säga, men det kan alltså inte uteslutas. Därför skall du under de nästkommande dagarna (3 - 5 dagar) inte ge glukosamin och se om då kräkningarna försvinner. Om så är fallet rekommenderar jag att du därefter startar upp igen med halv dos glukosamin (det som vi vanligen kallar underhållsdos). Om kräkningarna återkommer skall du ta kontakt med den veterinär som ordinerat preparatet till din hund.
Men allra först; är det ett veterinärt glukosaminpreparat du ger till din lapphund? För de vanligaste veterinära kosttillskotten som innehåller glukosamin rekommenderas inte så mycket som 1 gram daglig dos glukosamin till en hund (som din lapphund) som i allmänhet skall väga 15 - 18 kg. Den vanliga dosen bör vara 375 - 750 mg glukosamin. Jag rekommenderar dig att köpa ett preparat som är framtaget för användning till hund. Dessa finns i olika beredningsformer speciellt framtaget för hundar t.ex. som tabletter, pulver eller som smakliga tuggtabletter, och de säljs på veterinärkliniker. Lycka till med utprovningen!

Vänliga hälsningar
Morten Devor
Klinikkveterinær
Kirurgisk klinikk, små dyr
Norges veterinærhøgskole
Oslo

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-