Uppsöka ortoped för paddlande skyeterrier?

Min skyeterrierhane på fem år har ett missväxt framben vilket visade sig på röntgen av misstag (magen röntgades och benet syntes). Tydlig överväxt på ett av frambenens skelettdelar. Veterinären sa att detta ben kommer att vålla honom problem i framtiden, och förmodligen artros om det inte redan finns. Han haltar inte idag men "paddlar" med benet när han går (han haltade som valp). Nu undrar jag på villket sätt jag kan undvika att han får grava problem med sitt ben när han blir äldre? Ska jag uppsöka ortoped?Svar
Det viktigaste är att undvika att hunden blir överviktig. Hundar bär ca 60 % av sin vikt på frambenen och extra vikt är mycket ansträngande för hans armbågsled. På grund av sitt medfödda problem är det troligt att en artros kommer att utvecklas. I dagsläget är ett kirurgiskt ingrepp inte ett alternativ. Om han börjar visa tecken på smärta från leden skall du ta honom till en veterinär för en undersökning. Idag finns det många olika sätt att behandla smärta orsakat av en artros vilket inkluderar mediciner, fysioterapi mm.

Veterinär Jarmo Rintasalo, Seinajoki, Finland
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-