Intervju med Frida Lundin, Hundfysioterapeut

Vem är Frida Lundin?

2008 startade jag mitt företag i liten skala och i februari 2009 bildades Åre HundRehab. Sedan dess har jag jobbat med rehabiltering och friskvård av hundar på heltid.
När jag inte står med armarna i poolen utbildar jag för Hundsteg och Svenska Fysioterapiskolan, har olika kurser och föreläsningar om hundens fysik och hälsa samt sitter som ordförande i Patientföreninegn Hundartros.
Fritiden spenderar jag helst med mina två hundar Loka och Jänta och gärna på fjället.

Intervju med Frida Lundin

Hur skiljer sig en hundfysioterapeut mot en veterinär?

En Hundfysioterapeut jobbar med behandling av mjukdelar i form av massage, laser, muskelträning simning mm. Det gör sällan en veterinär. Det är dem som ställer diagnosen och sedan är det vi som behandlar det vi kan med mjukdelar och rörelser. Ofta i samarbete med veterinären då vi behöver komplettera varandra.

Måste hunden vara skadad för att få träffa en hundfysioterapeut?

Nej. Många väljer att besöka en hundfysioterapeut i förebyggande syfte. För att få en status på hundens muskulatur. På så vi kan vi jobba mer förebyggande.

Vilka behandlingsmetoder jobbar man med inom fysioterapi på hund?

Det finns massor. De absolut vanligaste är massage och stretching. Sedan kommer nog simning i pool eller ett gåband i vatten. Laser blir också vanligare och vanligare. Men förutom det finns det en rad andra behandlingsmetoder som t.ex. TENS (el), ultraljud, intraljud, balansträning och vibrationsträning bara för att nämna några.

Kan min artrosdrabbade hund få hjälp genom att besöka en hundfysioterapeut?

Absolut! Vi kan dels hjälpa till med en mjukare och sundare muskulatur men även med att bygga upp en starkare muskulatur. Det är viktigt att ha stark lednära muskler för en artroshund och samtidigt jobba med att bibehålla eller öka rörelsen i lederna.

Finns det försäkringar som täcker besök hos en hundfysioterapeut?

Ja, de allra flesta försäkringsbolag täcker en viss del av rehabiliteringen. Men det måste komma md remiss från veterinären för att försäkringen ska ersätta.

När kan det vara bra att uppsöka en hundfysioterapeut?

När hunden behöver bygga mer muskler, när hunden känns spänd eller stram i sina muskler, när den har fått en skada eller diagnos i rörelseapparaten. Då kan vi göra stor skillnad!
 

Ställ din fråga!

Har du frågor eller funderingar kring ämnet hundfysioterapi som du skulle vilja ställa till Frida så har du nu chansen!

Under 3 veckors tid (tom 11 nov ) så kommer Frida att besvara frågor kring hundfysioterapi här på vår hemsida.
Det ända du behöver göra är att skriva din fråga i "frågeställningsrutan" nedanför.
Svar publiceras här på hemsidan inom 2-5 dagar.

Välkommen med din fråga!

Frågeställning:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-