Kan man påverka en slapp led till att bli bättre?

Fråga:
Hej! Jag har en mopstik på 6 ½ månader. Det har börjat kännas som om höfterna glappar när man håller t.ex. en hand på ryggslutet och hon är under gång. Hon verkar vara opåverkad i övrigt, springer, skuttar och leker som vanligt. Har ej varit halt. Det enda jag har märkt är att hon har större benägenhet att passgå på plant underlag. Vad kan detta bero på? Kan man påverka en slapp led till att bli bättre? Kan C-flex eller glukosamin hjälpa/förebygga vidare problem.Svar:
Hej!
Det är tyvärr inte ovanligt att mops har höftledsdysplasi och slappa leder. Passgången du beskriver kan vara orsakad av att hunden "låser" höftlederna och istället roterar bäckenet vid promenad. Stabiliteten i höftlederna beror till stora delar på omgivande mjukdelsvävnad, framför allt muskulaturen. Du kan således förbättra situationen något genom att träna hunden och se till att hon bibehåller en bra lårmuskulatur.
Det finns några studier som visar på att C-vitamin kan förbättra höftledssituationen vid dysplasi, men resultaten är inte helt entydiga. Det är nog klokt att inte hoppas för mycket.
Eftersom en dysplasi ger ett ökat slitage på höftleden resulterar detta i en kronisk inflammation i leden och därpå följande sekundära förändringar såsom artros. Glukosamin kan förebygga/minska brosknedbrytning och därmed minska de negativa effekterna.
Ole Frykman
Överveterinär
Regiondjursjukhuset Strömsholm
Herrgårdskliniken, Aneby

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-