Hur avlasta ömmande höftled?

Hej!
Jag har en lite drygt 2-årig tik, fadern rottweiler, modern rottweiler, dobermann, schäfer, border collie. Modern är inte friröntgad. Min hund fick för en vecka sedan diagnos höftledsfel i båda bakbenen. Vi har alltså nyligen påbörjat behandling med glukosamin och Rimadyl. Jag har fått rekommenderat att hunden skall hållas i stillhet, men med den korsningen så är det betydligt lättare sagt än gjort… Jag har påbörjat simträning med henne (har simmat en gång). Tyvärr är det så att hon tycks ha mer ont i det ena bakbenet än tidigare, bl.a. föll hon ihop idag vid ett tillfälle när hon skulle resa sig. Jag har hittat stödbandage för has- och armbågsleder, men undrar om jag själv på något sätt kan linda hennes höft. Har ni något tips om hur jag kan hjälpa henne avlasta i synnerhet den onda ”bakhöften” tills behandlingen börjar verka. Det är plågsamt att se henne ha så ont.
Tack på förhand!
Petra och Tezla

Svar:
Hei Petra.
Jeg tror du må ha tålmodighet i påvente av effekt på den medisinske behandlingen. Det kan gå flere uker før man merker det, men  kombinasjonen skulle være optimal så lenge glukosaminpreparatet også innholder kondroitin. Sjekk dette! Kombinasjonen glukosamin/ kondroitin er optimal for hunder med kliniske symptomer på artrose. Det er også viktig med at aktivitetsnivået holdes så lavt som mulig i denne fasen. Svømming er bra for det belaster hofteleddene mindre enn når hunden springer. Prøv å svømme oftere med hunden din. Det er også viktig å redusere vekten hvis din hund er tykk. Jeg kan også anbefale at du bruker et fór som er beregnet på hunder med leddsjukdom (f eks J/D fra Hills). Hvis du ikke får tydelig effekt på den medisinske behandlingen vil jeg også prøve et annet NSAID-preparat enn Rimadyl, f eks Metacam, og da i kombinasjon med Seraquin (glukosamin/kondroitin).
Vennlig hilsen
Morten Devor
Klinikkveterinær
Regiondjursjukhuset Strömsholm

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-