Hur skall man utfodra och motionera en artroshund?

Jag har en 3-årig blandrastik som i början av sommaren röntgades och fick konstaterat måttliga benpålagringar i båda frambenen. Sedan dess har jag gett henne glukosamin, vilket är det enda min veterinär rekommenderade. Hon har enbart ett fåtal gånger visat hälta efter kraftig ansträngning. Allt verkar så komplicerat med artros, så jag har samlat på mig en del frågor.
Jag läste på forumet här på sidan att majs och spannmål kan ha en negativ effekt på sjukdomsförloppet. Finns det några undersökningar som visar på det?
Just nu får hon Sportsman's Pride. Hur stor skillnad gör fodervalet?
Min veterinär sa bara att jag skulle ge glukosamin och hålla koll på vikten. Kan jag göra mer för att hålla artrosen nere? Är operation ett alternativ?
Ifall hon redan nu som 3-åring har måttliga benpålagringar, hur lång tid kan jag tänkas få med henne? Hon är min första hund och jag hoppas självklart på att hon kommer få ett långt och lyckligt liv.
Jag vet inte på vilken nivå jag ska lägga hennes motion på. Tidigare har vi gått drygt 20-40 minuter på morgonen och ofta 1 timme på eftermiddagen/kvällen, oftast i skogsmiljö, men ibland på asfalt. Nu p.g.a. flytt har vi mest asfalt och en grusväg runt omkring. Hur stor påverkan har asfaltspromenader på lederna?
Hon verkar stel när hon legat länge och hon sträcker sig ofta då. Det knakar/knäpper lite i henne ibland också.
Min plan är att ringa och prata med min veterinär igen. Ifall de bara säger samma sak som innan, hör jag av mig till djursjukhuset i Malmö och se vad de har att erbjuda i rehab/annan behandling.
Tack på förhand för svar.
 
Svar:
Hej Alexandra
Du skriver ikke hvor præcist på forbenene de radiologiske forandringer er lokaliseret, og det gør jeg ikke præcist kan svare på om der evt. kan gøres noget operationsmæssigt, idet nogle lidelser kan behandles med operation/arthroskopi.
Mig bekendt er der ingen dokumentation for at majs og spannmål har betydning for ledene. Omvendt findes der mange anedoktiske beretninger om effekt af forskellige slags naturpræparater. Fx anbefaler nogle ingefær mod ledlidelser. Dette er dog ligeledes ikke dokumenteret.
Der findes specialfoder der er udviklet til hunde med ledproblemer, bl.a. har Hills Prescription Diet J/D en dokumenteret virkning på ledsygdomme. Dette skyldes bl.a. et højerer indhold af umættede fede syrer, der virker inflammationsdæmpende. Så foderet spiller en rolle.
Konstatering af knoglenydannelser kan ikke alene bruges som vurdering af fremtiden for hunden. Mange hunde vil have knoglenydannelser uden det har nogen praktisk betydning for hunden. Det er mere vigtigt, at se på hvordan hunden klarer sig i hverdagen, og hvor ofte den har symptomer. Jeg anbefaler man fører en lille ”dagbog” over hvordan hunden har det hver dag. På den måde kan dyrlægen også bedre få et indtryk af, hvordan hunden har det.
Motions mængden lyder passende. Det er vigtigt, at fordi hunden får konstateret ledproblemer at man ikke stopper med motion, da det faktisk vil forværre hundens bevægelse. Svømning er en rigtig god motionsform, da det styrker muskulatur, sener, ledbånd o.s.v. uden at belaste ledbrusken.
Hunde er særlig tunge, og fordeler deres vægt på alle fire ben, og der er derfor ikke så stor forskel på hvilke underlag de går på m.h.t. ledproblemer.
Som afslutning vil jeg sige, at det kan være relevant for dig at have noget inflammationsdæmpende medicin til at ligge til din hund til de dage hun har øget halthed.
Venlig hilsen
Fagdyrlæge Peter Weis

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-