Kan jag dra ner på Rimadyl och ge någon annan form av alternativ medicin såsom glukosamin?

Min rottweiler är en kastrerad tik som i mars fyller sex år. Röntgad vid ett års ålder visades fria höfter men med lindrig artros på bägge armbågarna. Hon har aldrig haft besvär av armbågarna, aldrig haltat men i april -04 konstaterades (med röntgen) artros på bägge framtassarna och nu även en baktass. Behandlas sedan april-04 med Metacam i relativt hög dos då hon har smärtor, att klippa klorna är nästintill otänkbart. Då Metacam är skadligt för magen och tikens mage börjat reagera tänker jag nu försöka med Rimadyl tabl som ska ges 1 3/4 tablett morgon och kväll, allt detta i samförstånd med min veterinär. Jag upplever att tiken måste ha någon form av smärtlindrig då hon har ont men kan jag dra ner på Rimadyl och ge någon annan form av alternativ medicin såsom glukosamin? Jag undrar dessutom vad Seraquin och Bioglucomin är för något och om dessa kan ge biverkningar. F ö är min tik en mycket pigg hund som får långa skogspromenader varje dag och är helt frisk f ö. Vänligen Mhs

Svar:
Metacam och Rimadyl är olika mediciner, men deras verkningsmekanism är likartad. Om en av dem orsakar problem med magen, kan den andra mycket väl tolereras bättre. Ett annat sätt att reducera magirritation är att ge medicinen t.ex. i 4 dagar för att sedan göra uppehåll i 3 dagar. Glukosamin och kondroitinsulfat är salter som är byggmaterial till ledernas brosk. När de ges dagligen under längre perioder påverkar de broskets funktion. De kan mycket väl ges tillsammans med annan smärtbehandling för förbättrad effekt.

Veterinär Jarmo Rintasalo
Seinajoki, Finland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-