Är osteochondros ärftligt?

Fråga:
Hej,
Jag har en Labrador hane på 3,5 år. För ca 1 år sedan opererades han för osteochondros i hasleden och fick i och med detta en överbelastning av motstående höftled (grad C) som fortfarande är öm. Nu ska uppfödarna avla på hans kullsyster. Är detta lämpligt? Är osteochondros ärftligt?
Svar:
Hei
Ja osteochondros er arvelig, men til hvilken grad har man ingen sikre tall på. Når det gjelder om uppfödaren skal avle på hans kullsøster eller ikke er det et vanskelig spørsmål. Om din hund er den enda i kullet (av et større kull) som har fått OCD er sannsynligheten mindre for at det skal være noe stort problem, men om det er flere burde en avel sannsynligvis ikke skje. SKK har relativt bra riktlinjer for slike avelsprogram.
Peder J. Haaland
Regiondjursjukhuset Strömsholm

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-