Stelhet efter vila – kan det vara artros?

Fråga:
Har en chow chow tik som är 1 1/2år och som är väldigt stel i ena frambenet när hon legat still. Hon har haft hälta till och från i över ett år nu och har varit hos två olika veterinärer. Ingen hittar något speciellt hos henne. Röntgade t.o.m. bogen sist för att vara säker på att den var bra. Ger henne glukosamin varje dag och detta verkar hjälpa mot hältan men stelheten sitter kvar efter vila. Hon äter inte speciellt bra men är inte undernärd.  Hon verkar inte ha speciellt ont av det men det är klart man oroar sig...
Skulle detta kunna vara artros?
Svar:
Tecken på artros är ofta, men inte alltid, synliga på röntgenbilder. Det kan ibland vara svårt att fastställa orsaker till hälta och stelhet. Först måste man ta reda på vilket ben som är drabbat. Sedan vilken del av benet som smärtar, allt för att kunna fokusera på extra undersökningar av rätt leder. Ibland kan det vara befogat att motionera hunden en hel del under ett par dagar innan man går till veterinären, med syfte att få hältan att framstå tydligare. Om smärtan kan bestämmas till en specifik led är mina rekommendationer att undersöka ledvätskan och att göra artroskopi (titthålskirurgi), trots att det inte finns några synliga förändringar på röntgenbilderna. Om hältan är orsakad av smärta i musklerna kan en fysioterapeut (sjukgymnast) vara till god hjälp. Men först måste man få en diagnos.
Veterinär Jarmo Rintasalo
Seinajoki, Finland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-