Simning i kallt vatten bra för artros?

Fråga
Hej! Jag har en labbe-hanne som är tio år. Han har artros i höger armbåge. Fick reda på det för ca två år sen. Han har inte genomgått någon operation, utan vi har provat olika mediciner och kortison-injektion. Vi kom fram till att det som funkar bäst på min vovve är smärtstillande och antiinflammatoriska tabletter och glukosamintillskott i fodret och simträning.
Under den kalla årstiden får han simma på ett hundsim, men eftersom det kostar ganska mycket, så blir det utomhusbad på sommaren, vilket han älskar (han är ju en labbe).
Men min fråga är: När kan han börja simma ute? Hur många grader ska det vara i vattnet innan han kan börja? Kan det påverka artrosen om han simmar när det är för kallt? Han har ibland haltat lite mer under vintern när det har varit riktigt kallt, typ 15 minus.
Fick han bestämma skulle han bada året runt, men jag vill gärna fråga er som är experter.

Svar:
Simning kan vara väldigt värdefullt för att dämpa symtomen av artros. Muskler byggs upp, stödjevävnaden runt lederna hålls smidiga och det allmänna välbefinnandet förstärks. Simning utomhus går naturligtvis utmärkt, men det finns en del saker att tänka på. Om vattnet är kallt bör inte simträningen vara så långvarig och det är givetvis jätteviktigt att hunden omedelbart torkas helt torr och kommer in i en varm miljö. Annars stelnar de lätt och inte så mycket är vunnet. Om simning ska vara effektiv och säker ska det vara träning snarare än lek. Naturligtvis ska det vara roligt och lekfullt, men det ska vara kontrollerat. Följ ett i förväg uppgjort schema om hur länge din hund ska simma. Det får bestämmas av förmåga, behov och tillgång på lämpligt ställe. Många hundar blir oerhört livfulla och kan skada sig när de rusar ut i vattnet. Försök därför att undvika att ojämna underlag och hunden blir alltför uppjagad.
Fredrik Danielsson Regiondjursjukhuset, Helsingborg

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-