Operation uteslutet – vilken alternativbehandling ska jag välja?

Fråga:
Jag har en 6½ år ung Rottweilerhane. Vid 1 års ålder (-99) röntgades han med 1-0 fram och för ca 2 år sedan (-03) röntgade vi om honom. Då visade det sig att han hade kraftiga pålagringar på vänster armbåge och måttliga på höger. Han är en väldigt glad och pigg hund, men tyvärr visar sig smärtsymptomen mer och mer i form av stelhet och kraftig haltning.
Symptomen har behandlats med både Rimadyl och Metacam, men tyvärr tålde han inte något av preparaten. Utöver detta får han dagligen Glukosamin som har fungerat bra en längre tid, men nu verkar det trappa av på effekten. Jag ger honom Magnecyl de dagar då symptomen är för tydliga.
Finns det några fler preparat som jag kan testa på honom? Operation är uteslutet eftersom ortopeden inte ansåg att ett lyckat resultat var att vänta enligt de nya röntgenplåtarna.
Tack på förhand! /VVN

Svar:
Kære VVN
Man kan forsøge med andre smertestillende medicin mod artrose, men nogle hunde har desværre lav tolerance overfor den gruppe af lægemidler. Man kan forsøge med et ældre præparat, der hedder fenylbutazon, som flere hunde tåler godt. Det har så andre ulemper, men det er et forsøg værd i dit tilfælde. Der er også en række andre lægemidler, der er i familie med den medicin, du nævner, som f.eks tepoxalin (Zubrin) og ketoprofen (Romefen), som du kan prøve.
En alternativ mulighed er en hel anden type medicin, som hedder pentosan (Cartrophen). Det virker dæmpende på irritationen i leddet og beskytter samtidig ledbrusken. Det gives som injektion under huden 1 gang om ugen i 4 uger.
Det er samtidig en god ide, at sørge for at hunden er meget slank, så den ikke belaster leddene unødigt. Der findes flere tørkost (torrfoder) slanke diæter, som kan hjælpe hunden til det nødvendige vægttab (viktreduktion). Du kan købe diæterne hos din dyrlæge, som også kan vejlede dig med et slankeprogram.
Optræning af muskulatur er også en meget vigtig del af behandlingen. Du kan opsøge en fysoterapeut på et rehabiliteringscenter på et dyrehospital og få et program for optræning af muskler. Det indeholder blandt andet svømmetræning og øvelser man udfører hjemme.

Henriette Strøm, Dyrlæge

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-