Armbågsledsdysplasi, lindrig form – Vilken betydelse har det?

När en hund röntgas vid dryga året och får ex. AD, lindrig.

Vad betyder det då?

Kan hunden ha lindrig AD utan att ha fcp, upa eller ocd?

Bör inte dessa hundar opereras snarast med artroskopi om det finns möjlighet?

Vänliga hälsningar Jessica

Svar:

Armbågsleden formas av tre ben: Överarmsbenet (humerus), underarmsbenen (radius och ulna). Dessa tre ben måste passa exakt tillsammans för att leden skall vara helt normal. Om dessa tre delar inte passar helt ihop kommer artrosförändringar att utvecklas på sikt i leden. I de milda formerna förekommer ej några lösa ben- eller broskbitar i leden. Så det är med andra ord möjligt för en hund att ha en lindrig armbågsartros utan de patologiska tillstånd du nämner. En hund med lindrig armbågsledsartros finns det ingen anledning att operera.

Artroskopi är en excellent metod för att inspektera broskstatus i leden, vilket är det viktigaste för den funktionella leden. Det finns ingen anledning att behandla enbart röntgenförändringar. Jag menar att om hunden ej har kliniska symptom, skall man inte heller göra en artroskopi enbart på röntgenfynden.

Veterinär Jarmo Rintasalo

Seinajoki, Finland

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-