Armbågsledsartros – Vad gör vi?

Hej!
Vi har en omplaceringshund 75 % schäfer 25 % rottis han blir 3 år i juni.
Men vi har bara haft honom sen han var 1 år 3 månader. Vi har alltid gått långa skogspromenader dagligen ca 3 timmars per dag. Han har aldrig varit halt förut men för 3 veckor sedan blev han halt efter en lång dag i skogen, tror han trampat snett i någon håla, blev svullen och det knakade och knastrade i armbågen på kvällen. Efter 1 veckas vila gick hältan över, men det lät fortfarande konstigt (knakade/knastrade i armbågen) och han såg stel ut. Så vi åkte och röntgade och till vår stora fasa så berättade veterinären att hans ben såg väldigt fult ut och han lät inte positiv över hans framtid. Han tyckte det var väldigt konstigt att vår hund inte haltat förut med tanke på hur röntgenplåtarna såg ut.
Diagnos: LE2211 Kronisk deformerande artros i armbågsleden på vänster ben.
Höger ben fanns något litet fel.
Nu får han Rimadyl och Cosequin sedan 1 vecka tillbaka.
Han går på benet men haltar lite igen efter veterinärbesöket.
Hur stora är chanserna att vi kan ha honom som promenadkompis i skogen trotts att hans ben är så illa däran?
Han har väldigt hög smärtgräns så han visar inte att han har ont utan ska följa med på allt.
Han är och har alltid varit pigg på allt alltid, han har aldrig haft en dålig dag, förutom nu när han var halt då han började vakta betydligt mer än förut.
Vågar vi börja motionera honom lite nu eller bör han vila mer, han har ju knappt fått komma ut på 3 veckor?
Hur ska vi motionera honom nu, och vågar vi se på en framtid med vår kille i vårat liv?
Detta kom ju som en chock!
Mvh Malin med familjSvar:
Artrosen i armbågsleden på din hund är troligtvis orsakad av ett problem under uppväxttiden. Det har utvecklats ett fel i sammansättningen av leden som består av tre ben. 
Om vila och medicinering inte tar bort hältan efter tre veckor, rekommenderar jag att du tar kontakt med en veterinärortoped för undersökning av hunden. Röntgenbilder avslöjar inte hela sanningen om vad som pågår inne i leden. Eftersom hältan uppkom plötsligt, är det sannolikt att det finns lösa benfragment i leden, som orsakar inflammation och smärta. Artroskopi eller datortomografi (CT) är de bästa sätten för att ta reda på hur det ser ut i leden. Prognosen på lång sikt är väldigt mycket beroende på hur brosket ser ut, och det behöver som sagt undersökas närmare.
Veterinär Jarmo Rintasalo
Seinajoki, Finland.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-