Laserbehandling

Laser - Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation

Behandling med lågeffektslaser är en allt vanligare metod att påskynda läkning av skador och som smärtlindring vid ex inflammationer. Behandlingen är risk- och smärtfri, fungerar helt utan kemikalier eller piller och är biverkningsfri.

Lasrar kan göras starka eller svaga. De svaga stimulerar cellfunktioner och kallas för biostimulerande eller lågeffektslasrar. Genom att stimulera cellen med ljus, s k  fotomodulation, kan man påverka cellens funktion. Detta är kunskap man har känt till länge, exempelvis behöver huden ljus för att producera D-vitamin och nyfödda bebisar med gulsot får ligga under sollampa. Ett sätt att stimulera en cell med ljus är med hjälp av laser. Den kan sägas vara en ljusförstärkare, en ljuskälla som avger ett infrarött osynligt ljus. Ljuset också väldigt välordnat, s k koherent, samt fokuserat (elektromagnetiskt) vilket gör att det påverkar våra celler på ett annat sätt än vanligt ljus. Lågeffektslaser sänder ut ljus med våglängder mellan 600-1100 nm (nanometer) och är ur strålningssynpunkt helt ofarligt. Laser påverkar endast skadade celler att läkas och repareras.

Laserljuset kommer från en s k prob och ljuset tränger in mellan 1-5 cm i vävnaden genom såväl päls som hud. Behandlingen upplevs som avslappnande och ofta känns en omedelbar smärtlindring. Däremot kan smärta öka eller uppträda 6-24 tim efter en behandling eftersom laserljuset sätter igång läkningsprocesser. Detta ser man ofta på kroniska tillstånd och det går över efter någon dag. Man brukar behandla tätare i början, var 3:e till var 6:e dag, för att sedan behandla med längre intervall när läkningen kommit igång. Behandlingen kan innebära 1-10 behandlingar beroende på problemets karaktär och status. De kroniska problemen kräver i regel fler behandlingar än de av mer akut karaktär.

Alla reagerar inte lika på laserbehandling, men man märker oftast en reaktion efter 1-5 ggr. Ca 10% reagerar inte alls och då får man konstatera att just den behandlingsformen inte var det optimala för den patienten/det problemet.

Man har de senaste åren forskat mycket på laserns effekt på artros kontra andra behandlingsmetoder. Resultat visar att laser i kombination med fysioterapi och träning är effektivt för att uppnå smärtlindring och ge en ökad funktion för patienter med artros. Detta beror på att laser dämpar inflammationer som uppstår kring en artrosdrabbad led och stimulerar celler till ökad aktivitet. Detta ger en snabbare läkning och därmed smärtlindring. Forskningen visar tydlig effekt på vilosmärta, belastningssmärta, startsmärta, gångförmåga och sömnstörningar och detta beror främst på förkortningen av den inflammatoriska fasen.

 När smärtorna lättar blir patienten rörligare och förhindrar den muskelatrofi (förtvining) som annars sker pga smärtan att belasta leder och muskler. Man kan aldrig påverka själva artrosen, men alltså optimera förutsättningarna för att kunna belasta leden utan, eller med mindre, smärta. Detta gör det lättare att kunna träna upp närliggande muskulatur och patienten blir starkare och mindre smärtpåverkad.

Fallstudie: Labradoren Diesel

Jag träffade labradorhanen Diesel när han var ca 1 år. Han rörde sig ganska ostadigt, ”rasade” ihop när han lade sig ner och hade ibland problem med att resa sig. En höftledsröntgen visade att han hade höftledsdysplasi grad D med måttliga benpålagringar. Rehabilitering startades omedelbart och bestod av simträning, kosttillskott samt behandlingar med massage och laser. Diesel svarade väldigt bra på detta och efter ca 3 mån gjordes uppehåll och ägarna fortsatte med egenträning. Efter ett par månader utan behandling blev Diesel smärtpåverkad igen, rörde sig ojämnt och blev på dåligt humör mot såväl främlingar som familjemedlemmar. Muskulaturen i hans ländrygg var då inflammerad pga den ökade belastningen från bakkroppens instabila höfter. Efter två laserbehandlingar rörde sig Diesel mycket bättre igen och han var åter glad till lynnet. Vi behandlade regelbundet med laser en gång i veckan igen i ca 6 veckor och sedan mer underhållsvis varannan, var 3:e vecka det kommande året. Då Diesel har varit smärtlindrad har hans träning, ffa i vatten, blivit allt bättre, han har fått viktig muskulatur på bakkroppen och skonat sin ländrygg. Idag är Diesel nästan 6 år och mår riktigt bra glädjande nog, han förvånade t o m ortopeden på ett återbesök tidigare i år. Vi planerar att fortsätta med laserbehandlingarna regelbundet som ett komplement till träning och massage och hoppas Diesel har flera smärtfria år till framför sig!

Vid frågor ang laser, läs gärna mer på www.irradia.se

Varma hälsningar
Anna Skog Vennberg
Dipl hundmassör & laserterapeut
www.hundiharmoni.se

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-