Vad är spondylos?

Spondylos, 
Vad är det egentligen? En sjukdom där hunden får förändringar (pålagringar) oftast under och mellan kotorna i ryggen. Det kan vara en eller flera kotor som är berörda.   
Vilka hundar kan få spondylos? Det kan alla hundar få. Om det sitter mellan sista ländkotan och första sakralkotan, kallas det L7/S1 syndromet.
 
Hur vet jag om min hund har fått spondylos? Vanligast är att en veterinär tar röntgenbilder på ryggraden. Allt som är ben i en kropp syns på vanlig röntgen. På röntgenbilderna kan man då se små benbitar, som små spetsar, som växer nedåt under ryggraden.  Många gånger medför spondylos att hunden får tryck på ryggmärgen av de kotor som fått pålagringar, med åtföljande rörelsestörningar, oftast i bakbenen.  

Gör det ont? En hundägare kan märka att huden börjar röra sig lite annorlunda än tidigare, t ex vill inte hoppa upp/ner i soffan eller bilen, vill inte bli klappad över ryggen längre, visar aggression mot andra hundar (som den inte gjort tidigare). Aggressionen kan bero på att hunden är rädd för att en annan hund ska springa emot hunden så att det gör ont om det blir häftiga rörelser. Spondylos sker relativt långsamt och därför kan det vara svårt att upptäcka beteendeförändringarna hos hunden.
   
Vad kan jag göra för att min hund ska bli bra igen? Eftersom pålagringarna oftast finns under eller mellan kotorna i ryggen så brukar pålagringarna så småningom göra att det bildas s k benbryggor, dvs pålagringarna slutar trycka på ryggmärgen eftersom de växer ihop och då brukar smärtan försvinna.  Veterinärer kan skriva ut antiinflammatorisk och smärtlindrande medicin, t ex Rimadyl eller Metacam, det brukar hjälpa till en hel del. Simning och vattenlöpband är också bra. Massage kan vara skönt. Håll hunden varm om ryggen, Back On Track täcken är bra. Glukosamin kan hjälpa till.
 
Går det att förebygga spondylos? Egentligen inte, men att se till att hunden är i god form, dvs välmusklad och har en bra kondition är alltid en bättre förutsättning, gäller ju alla typer av skelett- eller muskelproblem. Ta också för vana att känna igenom ryggraden ibland, sätt din tumme och pekfinger på var sida om ryggraden, börja strax under öronen, och dra med fingrarna längs med ryggraden för att se efter om hunden reagerar på något vis.

Skriven av:
Ann Bubère Hundfysioterapeut, hundmassör, hundinstruktör, avancerad hundsjukvårdsutbildning.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-