Vad händer när man ommer till ett hundsim?

Artiklen publicerades 2008
Jag fick höra talas om ett hundsim som hade saltvatten i stället för klor, vilket gjorde mig så nyfiken att jag åkte dit för ett besök.Jag styrde kosan mot Svalbo Hundcenter som ligger i nordvästra skåne på den numera "världsberömda" Hallandsåsen. Svalbo Hundcenter ägs och drivs av Annika Thörn Persson och har både hunddagis, hundpensionat samt hundsim.
När jag kom dit var det dags för en av dagishundarna att simma. En stilig labradorhane på 8 år vid namn Haddock. Haddock har simmat två gånger i veckan sedan början av september och gått ner fyra kilo i vikt under samma tid, nu är det slutet av oktober. Han har artros främst i tårna men även armbågar och bogar, så det är av största vikt att han får hjälp med avlastning när så många leder är involverade.
Han gick direkt upp på bryggan som leder ner i vattnet så Annika fick hejda honom så att han inte dök ner i vattnet på en gång. Detta med simning tycker Haddock är riktigt roligt!
"Ja, säger Annika Thörn Persson som driver Svalbo Hundcenter, en del hundar vill inte alls komma ner i vattnet till att börja med. Men när de simmat en stund i det varma vattnet, 25-28 grader, är de märkbart pigga och glada när simningen är över. Jag brukar jämföra det med när man själv har bestämt sig för att träna men inte alls har lust till det. Tvingar man sig till att träna ändå uppfylls man av en härlig känsla efteråt. Endorfinerna flödar! Det verkar fungera för hundar också."  [haddock sida]

Men tillbaka till saltet.
"När vi skulle bygga bassängen så kändes det mer naturligt med saltvatten än med klor, och eftersom Helsingborgs Djursjukhus (5 mil bort) har klor valde vi salt för att kunna kompletera dem. Vad de flesta inte vet är att salt renar vattnet lika effektivt som klor!"

Med ett fönster på sidan av bassängen kan man se hur hunden arbetar. Det är viktigt att veta hur den använder sina ben. Ifall den avlastar något ben, eller inte sträcker ut något ben tillräckligt. Det är viktigt att man får den att arbeta liksidigt.

Vad en del inte tänker på i sin iver att spara pengar är att när en hund simmar i vatten kallare än 20 grader, får den inte upp tillräcklig värme i musklerna, utan får istället spända muskler som förvärrar smärtan. Så att spara pengar på att låta en artroshund få sin simträning i havet en vanlig svensk sommar kan tyvärr slå tillbaka på hunden.

När Haddock har simmat klart och blivit avduschad, får han komma tillbaka in till hunddagiset där han är de dagar hans matte behöver hundpassning. En arrangemang som passar jättebra.

[isak sim] Nästa hund  kom med sin matte. En bordercollie vid namn Isak på 9 månader. Han har höftledsdysplasi och ska simma för andra gången.
Isaks ägare Martina blev rekommenderad av sin veterinär att simma Isak för att på ett skonsamt sätt bygga upp en muskelkorsett som kan avlasta hans höfter.
Martina har en kompis med en rottweiler som opererats flera gånger för artros och vars räddning varit just simningen. Så hon har sett de positiva effekterna på nära håll, och då blev det en självklarhet att låta Isak få gå på simning.

Efter simningen är det dags för stretching. Annika som är utbildad i hundmassage på Axelsons vet när det är läge att stretcha och när man bör låta bli.
   [isak stretching]   
"Visst är det kostsamt att gå på simning, men när man ser vilka resultat det ger brukar alla hundägare tycka att det är värt det. Och har man simmat med sin hund några gånger ger jag hundägarna en möjlighet att hyra bassängen och simma själva med sin hund, till ett lägre pris eftersom jag då inte är med." 

Inspirerad av mitt besök bokade jag tid för två av mina egna hundar och kom tillbaka till Annika Thörn Persson en tid senare och simmade med dem. Det var både roligt och JÄTTEBLÖTT!

Milla Hedman

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln