Är det sannorlikt att min hund har artros?

Fråga
Indikationer/hennes symtom:
* Hon tycker inte om när jag stretchar höger bakben framåt, hon är jättestel där och vill inte alls vara med då, ålar iväg på golvet som en orm.
* De kvällar vi har tränat så har hon så otroligt kort stubin mot våra två andra hundar, hon kan vara med och leka och stoja och sen plötsligt så flyger hon på någon av den trots att de inte gör något, det smärtar antagligen i benet då?
* Hennes leder/senor/sengångar knastrar och knäpper då jag stretchar eller då hon sträcker sig eller hoppar upp på soffan t.ex.
* Hon gnager/biter på höger bakfot natten och dagen efter ett träningspass, och hon gnager inte alls på foten under sommaren då vi inte alls tränar.
* Hon tycker inte heller om när jag trycker på höger sittben/skinka, det kanske kan vara muskelfästesinflammation? Jag skall försöka få tid hos en fysioterapeut.
* Jag har bara kört lösträning två sista veckorna för att hon skall reglera farten själv och hon springer järnet i stort sett hela tiden så det märks inget under själva träningspasset (inte så långa pass å andra sidan).
* Hon haltar inte.
* Hon tycker inte om att "röra sig" (motionera), fast hon kan å andra sidan vara ganska vild och yster då jag kommer hem eller då hon leker med de två andra.
* Så fort jag börjar träna och påfresta henne minsta lilla fysiskt så är det så här.
* Någon sa till mig att "hon är bara otränad", och då försöker jag försiktigt, ca 3 km 2-3 ggr i veckan, men så fort jag ökar på till 5-6-7 km så blir det något. Har gjort "omstart" nu flera gånger och försökt men det vill sig inte. 
Tacksam för råd.

Svar
Hej!
Onödigt av dig att undra på dessa saker då din veterinär kan utreda det fort under ett besök. Visst passar symptomen in på artros, men även andra sjukdomar kan ge samma sjukdomsbild. Det är så väldigt lätt att diagnostisera artros på röntgen så jag tycker att du skall beställa en tid. Är det ej artros kan det vara knepigare att utreda, men en utredning behövs för vi kommer ju ej åt att behandla problemet innan vi har en diagnos. Dessutom är ju ej artros en sjukdom utan flera olika sjukdomar kan orsaka tillståndet artros.

Veterinär Jan Räihä, Espoo Animal Hospital

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marianne » Är osteochondros ärftligt?:  ”Har en fråga när det gäller avel på osteochondros. Min tik har en valp som fått ..”

  • Marianne Johansson » Vad är spondylos?:  ”Min hund har spondylos och vissa dagar vill han inte gå så jag är tacksam för de..”

  • Leffe jönsson » Vad är spondylos?:  ”Hej. Har en fundering om spondylos, finns det någon forskning om det är ärftligt..”

  • lovisa » Intervju med Nanna Lamberth, hundmassör.:  ”Hej! min hund har uttänjda leder i sina tassar finns det några massageövningar e..”

  • Ulla fransson » Vad är spondylos?:  ”Har fått diagnos på vår leonberger,vill helst inte gå längre.Vad gör vi som bäst..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-